Tri sarajevske škole će biti ljepše i energetski efikasnije

Radiosarajevo.ba
Tri sarajevske škole će biti ljepše i energetski efikasnije
Foto: Općina Novo Sarajevo / Potpisan Sporazum o realizaciji projekta povećanja energetske efikasnosti

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u Bosni i Hercegovini Sukhrob Khoshmukhamedov danas su potpisali Sporazum o realizaciji projekta povećanja energetske efikasnosti na objektima tri škole na području općine Novo Sarajevo, saopšteno je iz ove lokalne zajednice.

Vlada Švedske, Vlada Kantona Sarajevo i Općina Novo Sarajevo za utopljavanje tri škole na području Općine izdvojili su milion i 300.000 maraka. UNDP će osigurati  građevinske i mašinske radove u okviru projekta Zeleni ekonomski razvoj, na objektima Osnovne škoae 'Kovačići', Srednje škole za energetiku  Željezničkog školskog centra, navedeno je u saopštenju.

Načelnik Koldžo je istakao da se radi o jako važnim projektima koji će riješiti tri velika problema na novosarajevskih školama, posebno zbog činjenice da se radi o obrazovnim ustanovama kroz koje prođe dnevno više stotina učenika. 

"Ovo je nastavak realizacije projekta Zeleni ekonomski razvoj na području općine Novo Sarajevo obzirom da smo u prethodnom periodu, udruživanjem sredstava, energetski utoplili tri novosarajevske osnovne škole 'Hrasno', 'Čengić Vila I' i 'Malta', dok smo sanirali krovove osnovnih škola 'Grbavica I', 'Grbavica II', 'Pofalići' i 'Velešićki heroji', ukazao je načelnik Koldžo, te se zahvalio UNDP-u na dosadašnjoj saradnji.

Zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u Bosni i Hercegovini Sukhrob Khoshmukhamedov istakao je kako je realizacija projekata energetske efikasnosti veoma važna posebno u kontekstu ublažavanja negativnih posljedica klimatskih promjena.

"Potpisivanjem ovog Sporazuma zahvaljujući sredstvima Vlade Švedske, Vlade Kantona Sarajevo i Općine Novo Sarajevo, bit ćemo u prilici poboljšati energetsku efikasnost tri škole na području ove općine. Na taj način osigurat ćemo bolje uslove rada i boravka 1.600 učenika i nastavnika", istakao je Khoshmukhamedov.

Direktorica Osnovne škole 'Kovačići' Nađa Pejak zahvalila se općinskom načelniku i UNDP-u što je ova škola odabrana da bude dio ovog velikog i značajnog projekta, te navela da su radovi na objektu već u toku, a podrazumijevaju termoizolaciju stropa, vanjskih zidova, zamjenu fasadne stolarije, te ugradnju kalorimetara. Vrijednost navedenih radova je oko 560.000 maraka. Isti radovi na energetskom utopljavanju izvršit će se i na objektima preostale dvije srednje novosarajevske škole.

Projekat Zeleni ekonomski razvoj implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) pod pokroviteljstvom Vlade Švedske, sa ciljem kreiranja povoljnog okruženja za investicije u energetsku efikasnost u Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz Općine Novo Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije