Skandinavci su na putu da steknu slavu: Švedskoj nedostaje smeća

Radiosarajevo.ba
Skandinavci su na putu da steknu slavu: Švedskoj nedostaje smeća
Volvo, Abba, Ikea... Znamo za simbole Švedske, no Skandinavci su na putu da steknu slavu i po smeću.

Naime, Švedski program proizvodnje energije od otpada pokazao se toliko uspješnim da se pojavio problem. Šveđani jednostavno nemaju dovoljno smeća.

Prema objašnjenju Švedske agencije za upravljanje otpadom, samo četiri procenta smeća skladišti se na deponijama u zemlji. Zbog efikasnog sistema pretvaranja otpada u izvor energije iz obnovljivih izvora, Švedska je nedavno počela uvoziti oko 800.000 tona smeća iz drugih zemalja.

Najviše smeća uvozi se iz Norveške,  no Švedska vidi Bugarsku, Rumuniju i Italiju kao buduće izvoznike otpada.

Sve ove podatke dala je Katarina Ostlund, viša savjetnica Švedske agencije za zaštitu životne sredine i dodala da pomenute zemlje najveći dio smeća odlažu na deponije, iako je metod izuzetno neefikasan i šteti životnoj sredini.

Od smeća Švedska proizvodi struju za čak 250.000 domaćinstava i toplotnu energiju za petinu sistema centralnog grijanja.

"U budućnosti će otpad biti još vredniji. Moguće je da ćete prodavati svoje smeće, jer će u svijetu nedostajati resursi", rekla je Katarina Ostlund.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije