Traže povećanje plaća: Budžetski korisnici kod premijera Konakovića

Radiosarajevo.ba
Traže povećanje plaća: Budžetski korisnici kod premijera Konakovića
Utvrđivanje osnovice za sve uposlene u oblastima obrazovanja, policiji, državne službenike i namještenike, kao i uposlene u javnim ustanovama socijalne zaštite i kulture u Kantonu Sarajevo.

Ova tema bila je povod današnjeg sastanka pregovaračkih timova Vlade i pet reprezentativnih sindikata u KS koji zastupaju interese pomenutih budžetskih korisnika.

Jedinstveni zahtjev sindikata je da osnovica za obračun plaće svih ovih uposlenika za 2018. godinu bude najmanje 300 KM, dok je Vlada ponudila osnovicu od 290 KM, a koja trenutno iznosi 283 KM.

Kako je navedeno, za isplatu osnovica prema Vladinoj ponudi biće neophodno izdvojiti dodatnih šest miliona KM na godišnjem nivou iz Budžeta KS za ovu namjenu.

"Činjenica je da će osnovica biti povećana. Sindikati imaju svoj zahtjev koji se razlikuje od stava Vlade, u odnosu na ono što procjenjujemo da možemo u ovom trenutku isplatiti. Moram istaći da su sindikati učestvovali u svim procesima koje ova Vlada provodi i da su doprinijeli ekonomskom napretku u Kantonu Sarajevo, u odnosu na prethodne dvije godine, i to u saniranju deficita, dogovoru o isplatama izvršnih presuda. Ali te presude nas između ostalog limitiraju da odgovorimo na zahtjeve sindikata koji jesu opravdani, ukoliko se uporede osnovice uposlenih u javnoj službi Kantona i u lokalnim zajednicama. U pojedinim općinama osnovice dosežu nerealne cifre. Mi u Kantonu Sarajevo nećemo imati taj neodgovoran odnos prema novcu i ugroziti likvidnost Kantona. Procijenili smo i u ovom trenutku Vlada kaže da je realno ići sa osnovicom 290 KM uz određene stimulacije koje će dobiti uposlenici u obrazovanju ali samo oni koji rade direktno sa djecom. Tu će biti poboljšanja uslova rada a imamo još nekoliko planova u vezi s kolektivnim ugovorima. To su mnogo obimniji, kvalitetniji ljekarski pregledi koje ćemo obezbijediti za sve uposlenike na Budžetu. Vlada time želi potvrditi da cijeni rad ovih ljudi, ali ne možemo garantovati da njihova primanja mogu biti drastično povećana. Članovi Vlade će danas zauzeti konačan stav o tome", izjavio je nakon sastanka premijer KS Elmedin Konaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije