Timovi u sarajevskoj općini pomažu starijim osobama, dobili na korištenje vozilo

0
Radiosarajevo.ba
Timovi u sarajevskoj općini pomažu starijim osobama, dobili na korištenje vozilo
Foto: Općina Novo Sarajevo / Civilna zaštita

Služba za civilnu zaštitu Općine Novo Sarajevo od pogoršanja epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo poduzela je niz aktivnosti koje su usmjerene na preventivnom djelovanju u suzbijanju širenja infekcije izazvane virusom Covid-19.

Tim povodom, Služba za civilnu zaštitu u saradnji sa Općinskom organizacijom Crvenog križa Novo Sarajevo oformila je deset timova, po dva volontera, koji zajedno sa sekretarima novosarajevskih mjesnih zajednica pružaju pomoć i podršku starijim i ugroženim kategorijama stanovništva.

Timovi obilaze rizične i ugrožene kategorije stanovništva na području Općine, te im pružaju neophodnu pomoć u nabavci lijekova i prehrambenih artikala, kao i dostavu toplog obroka, a sve sa ciljem kako bi ova najranjivija populacija građana smanjila svoje kretanje i kontakte, kao i mogućnost zaraze virusom COVID 19.

Općinski načelnik Hasan Tanović 26. marta ove godine sekretaru OO Crvenog križa Novo Sarajevo Asadu Kučeviću dodijelio je na upotrebu putničko motorno vozilo marke NISAN, tip PATHFINDER za potrebe timova koji pružaju pomoć i podršku najugroženijoj populaciji stanovništva.

U cilju zaštite medicinskog osoblja Općina Novo Sarajevo je u prethodnom periodu dodijelila određenu količinu zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava Domu zdravlja Novo Sarajevo.

Kako bi se održavala propisana distanca i usmjeravanje pocijenata u ulici Bihaćka, na ulazu u Službu radiološke i ultrazvučne dijagnostike Doma zdravlja postavljena je zaštitna ograda u dužini od 32 metra, te ograda u dužini od 20 metara prema Drive in COVID punktu Novo Sarajevo.

Ispred Doma zdravlja Novo Sarajevo postavljene su, također i dvije pagode sa klupama u cilju zaštite pacijenata, korisnika usluga Doma zdravlja u slučaju vremenskih neprilika.

U ulici Zmaja od Bosne broj 15 ispred objekata III Policijske uprave, na mjestima izdavanja putnih isprava i drugih dokumenata, postavljena je ograde u dužini 40 metara čime su poboljšane epidemiološke mjere po pitanju smjera kretanja i održavanja propisane distance.

"Općina Novo Sarajevo nastavit će provoditi aktivnosti u skladu sa svojim mogućnostima i nadležnostima kako bi se građanima, ali i medicinskim ustanovama pružila neophodna pomoć za vrijeme pandemije koronavirusa", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije