Svečano otvoren Veliki park na Ilidži: Zelena oaza na 50.000 kvadrata

8
Radiosarajevo.ba
Svečano otvoren Veliki park na Ilidži: Zelena oaza na 50.000 kvadrata
Foto: Općina Ilidža / Otvoren Veliki park na Ilidži

Na početku Velike Aleje večeras je svečano otvoren obnovljeni Veliki park, mjesto za odmor i  rekreaciju koji će zasigurno postati omiljeno mjesto za sve ljude željne prirode, opuštanja i zabave. 

 Franca Ferdinanda i njegove supruge Sofijeoivičena je ulicama Hrasnička  cesta, Velika Aleja i Četvrte viteške brigade, a datira još iz vremena Austro-Ugarske i sasvim  sigurno predstavlja jedan od najljepših parkova u Kantonu Sarajevo, ali i šire. 

Revitalizirani Veliki park građanima će pružati mogućnost da uživaju u prirodi i zajedničkim  aktivnostima, a centralni dio parka čine četiri amfiteatra različitih dimenzija koji su posebno kreirani  za održavanje kulturno-zabavnih manifestacija. 

Lijepi prizori delfina u Dubrovniku

Lijepi prizori delfina u Dubrovniku

Svoja vrata Veliki park posjetiocima je zvanično otvorio nakon što su načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur i direktor Javnog preduzeća Ilidža Jasmin Viteškić svečano presjekli vrpcu.  

Poslije kratke šetnje kroz park načelnik Muzur je naglasio kako će ovaj prostor biti domaćin svima  onima koji žele pronaći svoje mjesto, bilo da žele tišinu za razmišljanje ili vrijeme za opuštanje.  

"U eri zgrada i betona mi uspješno gradimo i obnavljamo parkove. Nakon revitalizacije izletišta  Stojčevac, izgradnje Sportsko-rekreativnog centra Čarli i obnove Centralnog trga, vraćanje  Velikog parka građanima je još jedan važan korak ka izgradnji sadržaja kakvi su prethodnih godina  nedostajali Ilidži. Što je obećano, ispunjeno je i možemo reći da je Općina Ilidža u Kantona  Sarajevo prepoznatljiva kao općina s najviše pozitivnih promjena u proteklom periodu", poručio je  načelnik Nermin Muzur.

Novi sadržaji na Stojčevcu: Izletište dobilo još jednu drvenu stazu

Novi sadržaji na Stojčevcu: Izletište dobilo još jednu drvenu stazu

Iako je prema prvobitnom planu obnove parka bilo planirano da se ukloni nekoliko stoljetnih  stabala, načelnik je kazao da su na opće zadovoljstvo iznađena efikasna rješenja kako bi stabla  ipak bila sačuvana i ostala dio prirodne ljepote Velikog parka koji predstavlja dio historijskog  naslijeđa Ilidže, Sarajeva i Bosne i Hercegovine.  

U saradnji s Općinom Ilidža Javna ustanova Muzej Sarajevo upriličila je i izložbu "Sarajevo 1878.  - 1918.", a koja je dala jasan prikaz kulturno-historijskog naslijeđa u pomenute četiri decenije. Kroz izložbu je tematizirana i službena posjeta Sarajevu prijestolonasljednika Austro-Ugarske Monarhije Franca Ferdinanda i njegove supruge Sofije, koji su odsjeli upravo na Ilidži.  

Prigodan muzičko-plesni program večeras nas je nakratko vratio stotinjak godina unazad u period  kada su Velikim parkom šetali Ferdinand i njegova supruga. 

Svečanim otvorenjem Velikog parka, kojem je prisustvovao veliki broj građana, Ilidža i Kanton  Sarajevo dobili su jedan itekako atraktivan turistički sadržaj, što će sigurno ići u prilog činjenici da  je Ilidža iz godine u godinu jedna od domaćih destinacija s najvećim brojem turista i ostvarenih  noćenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije