KS / Stari Grad: Počelo popločavanje trga prekoputa Vijećnice

25. 10. 2019. u 16:07:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Počelo je popločavanje multifunkcionalnog trga prekoputa Vijećnice, iznad podzemne garaže koju gradi Općina Stari Grad. Bit će to površinom najveći trg u Kantonu Sarajevo koji će imati višestruku namjenu i prostirat će se na 2.500 metara kvadratnih. Tokom cijele godine na trgu će se održavati različiti sadržaji kulturno-zabavnog karaktera, a plato će sadržavati i binu koja će biti montažno-demontažnog karaktera i koristit će se po potrebi.

S obzirom na lokaciju na kojoj se ovaj trg nalazi, u najužoj starogradskoj jezgri i blizini najznačajnijih kulturno-historijskih spomenika i turističkih atrakcija, nesumnjivo je da će veoma brzo postati jedno od najatraktivnijih mjesta za održavanje festivala, koncerata, javnih događaja...Trg se popločava granitnim pločama debljine 10 centimetara, a na sredini trga nalazit će se grb Općine Stari Grad, investitora ovog velikog projekta. Osim toga, trg će sadržavati i dječije igralište sa gumenom podlogom i spravama za djecu, te ukrasne biljke i drveće. Oko platoa uređuje se saobraćajnica sa ivičnjacima.

Ispod platoa su dvije etaže podzemne garaže sa 155 parking mjesta. Trenutno se izvode radovi na instalacijama, a kako je ranije najavljeno ova garaža imat će i najmoderniji elektro punjač za vozila. Nakon izgradnje i puštanja u funkciju javne podzemne garaže, kompanija Porsche BH u saradnji sa Općinom Stari Grad će postaviti punjač za električna vozila čije će korištenje biti potpuno besplatno. Ovo je prvi takav slučaj u Kantonu Sarajevo, gdje trenutno postoji 15-ak elektro punjača sa namjenom za punjenje električnih automobila, ali nijedan nije potpuno javnog karaktera.

Izgradnja podzemne garaže u ulici Avdage Šahinagića jedan je od kapitalnih projekata Općine Stari Grad u ovoj godini čija je vrijednost skoro sedam miliona konvertibilnih maraka.
Projekat se finansira kreditnim sredstvima Saudijskog fonda za razvoj. Postupak odobravanja kredita trajao je više od pet godina, a rok otplate je 20 godina.

"Prva javna podzemna garaža u Kantonu Sarajevo u ulici Avdage Šahinagića je investicija blizu sedam miliona KM. Trg iznad prostirat će se na 2.500 m2 i bit će najveći trg u gradu Sarajevu. Faktički, iz tih sredstava koje Općina bude naplaćivala kroz garažu otplaćivat će se i kredit i finansirati drugi projekti", izjavio je ranije načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.
Projekat izgradnje podzemne garaže i multifunkcionalnog trga bit će završen do kraja ove godine.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA