Stari Grad: Naređeno hitno uklanjanje ugostiteljskog inventara sa javnih površina

Anadolija
Stari Grad: Naređeno hitno uklanjanje ugostiteljskog inventara sa javnih površina
FOTO: Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Općina Stari Grad Sarajevo pozvala je vlasnike ugostiteljskih objekata da odmah, bez odlaganja, pristupe uklanjanju postavljenog ugostiteljskog inventara/mobilijara ispred svih radnji i sa javnih površina u toj općini.

Nadležna općinska inspekcija je u najužoj gradskoj jezgri Općine Stari Grad Sarajevo, posebno u ulici Ferhadija, evidentirala ugostiteljski inventar/mobilijar koji su nesavjesni građani iskoristili za okupljanje i zadržavanje, te na taj način u vrijeme pandemije koronavirusa dodatno ugrozili vlastite živote, kao i živote svojih sugrađana, navode iz Općine Stari Grad.

Ovakvim postupcima, odnosno postavljanjem ugostiteljskog mobilijara za vrijeme pandemije koronavirusa i kada je na snazi privremena mjera zabrane rada ugostiteljskih objekata svih kategorija kao i zabrana održavanja svih vidova okupljanja, pokazuju posebno neprofesionalan odnos prema široj društvenoj zajednici i direktno doprinose daljem širenju koronavirusa.

“Ukoliko se vlasnici i korisnici inventara ogluše o ovaj zahtjev, Općina Stari Grad Sarajevo će u vrijeme proglašenja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa iskoristiti sve mehanizme koji joj stoje na raspolaganju, te putem Općinskog štaba civilne zaštite i nadležne općinske inspekcije poduzeti sve potrebne radnje i mjere u cilju uklanjanja ugostiteljskog mobilijara prinudnim putem, o trošku vlasnika/korisnika“, ističu iz Općine.

Osim toga, i građanima se skreće pažnja da je takvo ponašanje neodgovorno i neprilično, te da će propisane mjere imati efekat samo ukoliko ih svi budu poštovali. Iz toga razloga, komandant Općinskog štaba civilne zaštite Ibrahim Hadžibajrić još jednom je pozvao građane da budu disciplinovani i pridržavaju se propisanih mjera.

“Poštovani građani, molim vas da ne izlazite iz kuće bez prijeke potrebe. Mislite na sebe, ali i na druge koje biste svojim neodgovornim ponašanjem mogli dovesti u opasnost. Poštujete preporuke i mjere koje su propisane jer samo tako se možemo sačuvati od ove pošasti. Naša je obaveza da zaštitimo sebe i druge jer sve se može nadoknaditi osim ljudskih života. Poštujte mjere, ostanite u kući“, poručio je načelnik Hadžibajrić.

Općina Stari Grad također poziva nadležne organe i institucije zadužene za provedbu naredbi Federalnog štaba civilne zaštite, da u cilju što jače i kvalitetnije prevencije intenziviraju svoje aktivnosti na terenu i direktno spriječe ovakve ili slične postupke neodgovornih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije