Aida Pilav: U Kantonu Sarajevo ukupno testirane 63 osobe, 10 pozitivnih na COVID-19

Anadolija
Aida Pilav: U Kantonu Sarajevo ukupno testirane 63 osobe, 10 pozitivnih na COVID-19
Foto: Anadolija / Aida Pilav

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS Aida Pilav na današnjoj press konferenciji Vlade i Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo kazala je kako je u četvrtak u KS potvrđen još jedan slučaj zaraze koronavirusom.

"Radi se o ženskoj osobi starije životne dobi koja je hospitalizirana u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Stanje je stabilno i ona je pod zdravstvenom kontrolom", rekla je Pilav. 

Dodala je kako se u KS na današnji dan u samoizolaciji, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, nalazi 1.608 osoba. Iz samoizolacije je izašlo 384 sugrađana ljudi kojima je samoizolacija izrečena kao mjera kada se govorilo samo o importovanim slučajevima iz evropskih zemalja.

"Ukupan broj testiranih do sada u KS je 63, od toga pozitivnih deset", rekla je Pilav koja je dodala kako se intenzivnije krenulo s testiranjima, a prate se i klasteri i zdravstveno stanje.

Naglasila je kako se testiranje radi u određenom momentu, odnosno u trenutku razvijanja prvih akutnih respiratornih simptoma i temperature. 

"Pratimo klastere, pratimo promjene zdravstvenog stanja. U svakom slučaju, shodno stručnoj i naučnoj doktrini, da vodimo računa o tome da testiranja na zahtjev neće biti rađeno u zdravstvenom sistemu u KS iz tog razloga što je moguće dobijanje negativnih rezultata ukoliko se to ne desi u pravo vrijeme, shodno kliničkoj slici i onda možemo cijeli napravljeni epidemiološki okvir, narušiti", rekla je Pilav. 

Pozvala je sugrađane koji imaju epidemiološku vezu da budu u kontaktu sa zdravstvenim službama te postupaju prema uputama.

”Ukoliko epidemiološku mapu koju smo razvili po klasterima, poremetimo na neki način ovim nestruktuiranim testiranjima, to značajno može znatno pogoršati epidemiološku situaciju u Sarajevu”, rekla je Pilav.

Dodala je kako se epidemiološka situacija u Sarajevu mijenja, ali da se može reći da je ona pod kontrolom, obzirom da je zatvoreno pet klastera .

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije