Stanje u KJKP GRAS: Za pet godina gubitak smanjen za 55 miliona KM

7
Radiosarajevo.ba
Stanje u KJKP GRAS: Za pet godina gubitak smanjen za 55 miliona KM
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Novi tramvaj, Sarajevo

Na prijedlog Ministarstva saobraćaja KS, Vlada Kantona Sarajevo usvojila je Program konsolidacije poslovanja KJKP "GRAS" d.o.o. Sarajevo s planom razvoja poslovanja u periodu 2025-2027. godina.

Očekivanja su da će 2027. godine GRAS poslovati pozitivno.

"Preduzeće je bilo pred stečajem, u velikoj finansijskoj dubiozi iz koje su mnogi vjerovali da se neće izvući. Pet godina konstantnog rada, ulaganja, pronalaska rješenja i vraćanja dugova, rezultiralo je da smo smanjili akumulirani gubitak preduzeća GRAS za 55 miliona KM", izjavio je ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta.

Splićanka izašla na balkon pa ugledala prizor koji ju je šokirao: "Bila je duga 2 metra..."

Splićanka izašla na balkon pa ugledala prizor koji ju je šokirao: "Bila je duga 2 metra..."

U periodu od pet godina uplaćeni su svi zaostali neplaćeni doprinosi za penzionisanje značajnog broja radnika, te isplaćeno oko 1.400 predmeta po osnovu tužbi radnika koji su tužili preduzeće zbog kolektivnog ugovora i neplaćanja doprinosa.

Kontinuirano se izmiruju sve obaveze koje dospijevaju za PIO i UIO.

Ministar najavio: Uskoro kompletna flota novih tramvaja u Sarajevu

Ministar najavio: Uskoro kompletna flota novih tramvaja u Sarajevu

Omogućili smo redovne plate, kao i povećanje plata. Programom zbrinjavanja viška radnika, reduciran je i broj zaposlenika.

"Uprkos svim problemima, ovo ministarstvo, Vlada, a ni ja kao ministar, nikada nismo digli ruke od ovog preduzeća, čak ni u situacijama kada je pronalazak rješenja bio jako daleko", dodao je ministar Šteta.

S jedne strane kreira se politika kvalitetnijeg radnog okruženja i stabilnosti preduzeća, a s druge strane ulaže se u infrastrukturu.

Ministarstvo saobraćaja KS izgradilo je novu tramvajsku prugu, nabavilo nove tramvaje i nove trolejbuse koje koristi GRAS, te se očekuje da će sva infrastrukturna ulaganja značajno popraviti prihode u GRAS-u.

Na povećanje prihoda će svakako uticati i širenje tramvajske pruge do Hrasnice, kao i trolejbuske mreže do Vogošće, nabavka novih tramvaja, trolejbusa, autobusa i minibusa, koji će dodatno osigurati kvalitet, redovnost, sigurnost javnog prevoza i također značajno uticati na profitabilnost preduzeća.

Pored svega, u narednom periodu bit će rekonstruisani tramvajski i trolejbuski depoi, kako bi se omogućilo kvalitetnije održavanje svih vozila na zadovoljstvo svakog korisnika i svih naših građana.

"Na svim stvarima smo krenuli iz ogromnog minusa kojeg smo zatekli, a sada sam ponosan što trenutna situacija daje optimizam za dodatna ulaganja i da GRAS može u narednim godinama biti preduzeće koje će poslovati u plusu", zaključio je ministar Šteta.

Ministarstvo saobraćaja, shodno Sporazumu s preduzećem, ispunjavat će svoje obaveze, a od preduzeća očekuje isti pristup. Očekuje se da će sva ulaganja, nove linije, povećanje broja vozila, omogućiti rast prihoda.

Očekivanja su, također, da će se reprogramom poreskih obaveza do 2026. godine značajno smanjiti rashodi, kao i isplata svih tužbi.

Kako bi preduzeće efikasno i kvalitetno djelovalo, izvršit će se nova sistematizacija, prilagođena trenutnim potrebama, s fokusom na korisnike javnog prevoza što podrazumijeva dovoljan broj vozača i tehničkog osoblja, ali i reorganizacije administrativnog dijela preduzeća u cilju što efikasnijeg rada, kao i što kvalitetnije usluge javnog prevoza za građane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije