Šta se dešava u Sarajevu? Čuju se zvižduci i uzvici: 'Hoćemo satnicu'

8
Radiosarajevo.ba
Šta se dešava u Sarajevu? Čuju se zvižduci i uzvici: 'Hoćemo satnicu'
M. B. / Protesti zdravstvenih radnika Kantona Sarajevo

U četvrtak, 19. septembra, u Sarajevu su održani protesti radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo.

Protestna šetnja je krenula od Vječne vatre, odakle su okupljeni radnici šetajući stigli do zrade Vlade KS. 

Ispred Vlade Kantona Sarajevo se nalazi i ekipa portala Radiosarajevo.ba koja prati današnje proteste radnika u zdravstvu KS.

Velika grupa građana Marijin Dvor: 'Kandidati za načelnike Općine Centar, ovo tražimo od vas'

Velika grupa građana Marijin Dvor: 'Kandidati za načelnike Općine Centar, ovo tražimo od vas'

Na protestima se okupilo više stotina radnika, a poruka sindikalista pred početak protesta glasila je da "ovo nije borba za veće plaće, nego za bolje i sigurnije zdravstvo".

Okupljeni pred zgradom vlade su u više navrata skandirali "hoćemo satnicu"; "lopovi" i "izlazite napolje".

Najavili su i da neće odustati od svojih zahtjeva, te da su spremni u narednom periodu na još snažnije sindikalne aktivnosti.

Podsjetimo, kako je portal Radiosarajevo.ba ranije pisao, današnja protestna šetnja je najavljena u petak, 13. septembra.

"Minimalno povećanje plate koje tražimo po satnici je podložno sljedećoj ponudi, te čekamo da nam je dostave. Ali satnica od 3,20 KM je mizerna.

"Najavljujemo za sljedeću sedmicu, u četvrtak, protestnu šetnju od Vječne vatre do Vlade Kantona, gdje ćemo ponovo napraviti protest. Čim se steknu uslovi za generalni štrajk, nakon mirenja koje trebamo sprovesti, mi idemo u generalni štrajk", rekao je predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS Senad Sadiković.

Počeo protest zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo: "Idemo u generalni štrajk za mjesec dana"

Počeo protest zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo: "Idemo u generalni štrajk za mjesec dana"

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk ranije je odbio zahtjeve sindikata.

"Vlada KS nema namjeru izaći sa novom ponudom prema sindikatima. Ponuda, upućena krajem augusta ove godine, i dalje je na snazi. Cijenimo radnike u zdravstvu, ono što su uradili i što rade, ali okolnosti su takve da trenutno ne možemo ići sa dodatnim povećanjem satnice", kazao je na konferenciji za novinare Uk.

On pojašnjava da je, na zahtjev tri sindikata u zdravstvu za povećanje satnice sa trenutnih 3,07 na 3,70, Vlada KS 27. augusta dala ponudu satnice od 3,25. To je oko pet posto povećanja, svia radnicima u zdravstvu, odnosno 19 miliona KM na godišnjem nivou.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije