Sindikat doktora medicine i stomatologije KS zaprijetio protestima: 'Želimo spasiti javno zdravstvo'

3
FENA
Sindikat doktora medicine i stomatologije KS zaprijetio protestima: 'Želimo spasiti javno zdravstvo'
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Sindikat doktora medicine i stomatologije KS

Sindikat doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo najavio je za narednu sedmicu mogućnost protesta jer nisu zadovoljni opštim stanjem u javnom zdravstvu, a jedan od njihovog zahtjeva bit će i korigiranje visine neto satnice.

Preciziraju da su uputili dopis članovima Vlade KS za spas javnog zdravstva, a odgovor očekuju u naredna dva dana.

"Ako ne bude dogovora, za petak je zakazana nova sjednica Upravnog odbora Sindikata i donijet ćemo odluku o datumu početka protesta i ciljevima. Jedan od ciljeva bit će smjena odnosno ostavka premijera, zbog nerazumijevanja za probleme u javnom zdravstvu Kantona Sarajevo, a bolja situacija nije ni u drugim dijelovima BiH. Mi se borimo da spasimo javno zdravstvo, da spasimo građane i učinimo boljom zdravstvenu zaštitu u KS", kazao je predsjednik Sindikata prim. dr. Izet Hočko.

Premijer Nikšić se sastao sa Rusmirom Isakom: Evo šta mu je obećao

Premijer Nikšić se sastao sa Rusmirom Isakom: Evo šta mu je obećao

On kaže kako "koriste svaku priliku da Vladi KS dokažu da zdravstvu zapravo predstoji ogromna kriza, zbog odlaska medicinskog kadra, a najviše zbog odlaska doktora, kako u inostranstvo tako i iz javnog zdravstva u privatni sektor koji nudi znatno bolje uvjete za rad ali i bolja primanja".

"Mi ukazujemo na to. Interes je napraviti bolje uvjete za rad, napraviti bolje okruženje, spasiti javno zdravstvo i pružiti kvalitetnu zdravstvenu uslugu građanima KS", kazao je.

Naglašava da će proteste, ako ih bude, organizirati Sindikat doktora medicine i stomatologije KS, "a mogu se pridružiti svi koji to žele".

Hočko podsjeća da radnici u zdravstvu nisu zadovoljni neto satnicom koja im je ponuđena od Vlade KS i iznosi 3,25 sa ranijih 3.07.

Nihad Uk odgovorio na proteste radnika u zdravstvu: 'Neće biti povećanja plata'

Nihad Uk odgovorio na proteste radnika u zdravstvu: 'Neće biti povećanja plata'

"To je premalo, oni nemaju sluha za situaciju u javnom zdravstvu u KS i čitavoj Bosni i Hercegovini", smatra on.

Pojašnjava da je u šestom mjesecu ove godine Sindikat uputio Vladi KS zahtjev za izmjenu i dopunu kolektivnog ugovora i početak pregovora za novi kolektivni ugovor. Kako je kazao, dobili su suglasnost i započeli pregovore koji obično traju dugo. Kaže, na insistiranje ministra zdravstva Enisa Hasanovića, povukli su sve njihove dotadašnje zahtjeva osim zahjeva za korekciju visine neto satnice, "da se što prije postigne dogovor, ali dogovora nema".

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk poručio je ranije ovog mjeseca da je Vlada KS svjesna izazova s kojima se zdravstveni radnici suočavaju te objasnio da je trenutni koeficijent od 3,25 KM maksimum koji Vlada može ponuditi do novog kolektivnog ugovora u aprilu 2025. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije