SPUS: Pozivamo Vladu KS-a da spriječi prijetnje studentima na Medicinskom fakultetu

S. H.
SPUS: Pozivamo Vladu KS-a da spriječi prijetnje studentima na Medicinskom fakultetu
Povodom novonastale situacije na Medicinskom fakultetu i onemogućavanja prava glasa studentima, Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu obratio se javnosti.
Naime, prije nekoliko dana inspektor za visoko obrazovanje je poništio odluku o učešću studenata na sjednicama Nastavno-naučnog vijeća na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.
 
Predsjednik SPUS-a Merim Serdarević je rekao kako su studenti pod stalnim pritiskom neakademskog osoblja na Medicinskom fakultetu. Serdarević je apelirao na Vladu KS-a i nadležne da iskoriste svoje ovlasti kako bi spriječili ucjene i prijetnje studentima na ovom fakultetu.
 
Također je podsjetio da sve više mladih doktoranata odlazi na rad u inozemstvo apelirajući na Vladu KS-a  da iznađe model koji će pomoći mladima da prvi posao pronađu u BiH.
 
Serdarević je zatražio i da se zaustavi dvojna praksa ljekara u BiH, jer mladi odlaze zato što ne mogu naći posao dok neki rade dva.
 
merim_serdarevic_RSA (2).jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

"Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu uskoro se očekuje izbor novog rukovodstva, pri čemu se zbog zaštite ličnih interesa vrši pritisak na studente kojima je onemogućeno zbog pravnog vakuuma da prisustvuju sjednicama.  Inače, na NNV-u Medicinskog fakulteta ima osam studenata", naveli su iz SPUS-a.
 
Serdarević je naveo kako se u toj instituciji pokušavaju organizirati nelegalne sjednice i kako često nedostaje kvorum. Osvrnuo se i na visoke cijene školarina u ovoj instituciji tražeći od nadležnih da studentima s dobrim prosjekom bude omogućeno da pređu u redovne studente.
 
Dodao je kako mlade ne treba tjerati iz BiH već zadržavati. 
 
Povodom iznesenih problema na današnjoj konferenciji za medije reagirat će i rektor Univerziteta Rifat Škrijelj. Studentima je još uvijek nejasno imaju li predstavnike na Naučno-nastavnom vijeću (NNV), a novim zakonom bi trebali imati 15 posto predstavnika.
 
"NNV ne može zasjedati dok se ne uskladi Član 2. Poslovnika o radu koji govori o kvorumu istog. Poništavanjem tog poslovnika u blokadi su i druga studentska pitanja na Medicinskom fakulteta poput odbrana diplomskih radova itd. zbog čega bi studenti morali plaćati i nove rokove. Pritisak na studente vrši administrativno osoblje koje lobira za povratak bivšeg rukovodstva fakulteta", zaključili su iz SPUS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije