NNV Medicinskog fakulteta: Dekanesu smo smijenili zbog lošeg rukovođenja

Radiosarajevo.ba
NNV Medicinskog fakulteta: Dekanesu smo smijenili zbog lošeg rukovođenja
Nakon što su, tajnim glasanjem, smijenili dosadašnju dekanesu Medicinskog fakulteta Almiru Hadžić-Džuvo, članovi Nastavno-naučnog vijeća Medicinskog fakulteta u Sarajevu javnosti su pojasnili razloge zbog kojih su tražili smjenu dosadašnje dekanese.

Po završetku sjednice niko od članova Nastavno-naučnog vijeća nije želio komentirati današnju sjednicu, a u mjesto toga zajedničkim saopćenjem istakli su da se ograđuju od neistina kojima je smijenjena dekanesa "obmanjivala javnost prethodnih sedmica".

Također, ogradili su se i od vrijeđanja apsolutne većine članova NNV-a da su pod političkim pritiskom tražili ovu smjenu, te su istakli konkretne razloge za smjenu:

  1. Lošim rukovođenjem smijenjenog dekana, Medicinski fakultet izložen je najvećoj blamaži i kompromitiranju od svog osnovanja, kako unutar akademske zajednice, tako i šire; 
  2. Došlo je do razdora i tenzija među uposlenicima fakulteta, nedopustivog narušavanja korektnih odnosa između fakulteta i KCUS-a, kao njegove nastavne baze. Za sve probleme optužuju se isključivo drugi, kao da su oni rukovodili fakultetom; 
  3. Nepoštivanje normativnih akata fakulteta od smijenjenog dekana, posebno Poslovnika o radu NNV-a.
  4. NNV fakulteta je odbacilo pokušaj stupidnog i netačnog "obrazloženja" bivšeg dekana o razlozima zbog kojih neće dopustiti da se na NNV-u uopće raspravlja o smjeni dekana; 
  5. Nakon što je NNV fakulteta natpolovičnom većinom glasova podržalo dnevni red sa tačkom za smjenu dekana, gospođa Hadžović-Džuvo je demonstrativno napustila sjednicu Vijeća u pratnjih još 17 članova koji je podržavaju, čime je još jednom demonstrirala da ne poštuje apsolutno većinski izražen stav Vijeća, 
  6. Imajući u vidu čitav niz drugih razloga, NNV fakulteta je tajnim glasanjem donijelo odluku o razrješenju dosadašnjeg dekana, a onda je istim načinom glasanja na funkciju v.d. dekana Medicinskog fakulteta izabrana prof. dr. Amela Kulenović, šef Katedre za anatomiju.

Podsjećamo, ova sjednica rezultat je višesedmičnih previranja na Medicinskom fakuletu, te medijskih prepucavanja u vezi sa smjenom sada već bivše dekanese ovog fakulteta.

U ovom procesu, Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta je optuživano da  je pod utjecajem direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović, a cijeli proces je završen smjenom dekanese Almire Hadžić-Džuvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije