Slijede novi izbori: Ibrahim Hadžibajrić nije više načelnik Starog Grada

2
Radiosarajevo.ba
Slijede novi izbori: Ibrahim Hadžibajrić nije više načelnik Starog Grada
Foto: Općina Stari Grad / Ibrahim Hadžibajrić

Na području sarajevske Općine Stari Grad, jutros je otvoreno 46 biračkih mjesta na kojima 36.193 glasača imalo priliku da se izjasni o opozivu načelnika te općine Ibrahima Hadžibajrića.

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine objavio je da Ibrahim Hadžibajrić više nije načelnik Općine Stari Grad.

Objavu prenosimo u cijelosti:

Britanski izaslanik u UN: "Pozivamo lidere iz RS da obustave svoje secesionistčko djelovanje"

Britanski izaslanik u UN: "Pozivamo lidere iz RS da obustave svoje secesionistčko djelovanje"

"Načelnik Starog Grada je opozvan. Slijede novi izbori!"

Načelnik Starog Grada je opozvan. Slijede novi izbori!

Posted by Sasa Magazinovic on Sunday, July 23, 2023

Biračka mjesta su zatvorena u 19.00 sati. Prvi rezultati očekuju se sedam sati nakon zatvaranja biračkih mjesta, a drugi rezultati narednog dana do 19.00 sati, kada će biti prebrojani glasovi dobijeni putem mobilnih timova, glasanje u odsustvu. 

Konačni rezultati će biti najkasnije 30 dana od održavanja referenduma.

Podjsećamo, građani Općine Stari Grad Sarajevo danas, 23. jula odlučuju o opozivu općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića. Odluku o pokretanju postupka opoziva općinskog načelnika donijelo je Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo na vanrednoj sjednici održanoj 12. jula 2023. godine, te je formirana Komisija za provođenje tog postupka.

Da bi načelnik bio opozvan potrebno je da više od 50 posto građana koji su izašli na referendum glasa za opoziv načelnika.

Prema procjenama, provođenje postupka opoziva/referenduma koštat će između 120.000 i 150.000 KM, saopćeno je ranije iz Općine Stari Grad.

U slučaju oduzimanja mandata, CIK će donijeti odluku o provođenju vanrednih izbora u roku od 60 dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije