"Tražiti odgovornost svih koji su napravili propuste u slučaju Memić"

Fena
"Tražiti odgovornost svih koji su napravili propuste u slučaju Memić"
Završena je hitna sjednica Skupštine KS u "predmetu Dženan Memić".

Hitna sjednica Skupštine  Kantona Sarajevo koja je održana povodom izvještaja Komisije za sigurnost o provedenom skupštinskom nadzoru nad zakonitošću rada Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova KS-a u "predmetu Dženan Memić" završena je zaključkom kojim se od Tužilaštva KS-a traži da pokrene proceduru odgovornosti.

"Shodno podnesenom izvještaju Komisije za sigurnost, zahtijeva se od nadležnih organa Tužilaštva KS-a, MUP-a i Uprave policije MUP-a KS, da u skladu sa svojim nadležnostima pokrenu proceduru odgovornosti svih onih koji su počinili određene propuste postupajući u navedenom predmetu i slučaju te da o provedenim postupcima izvijeste Skupštinu KS-a najkasnije u roku od šest mjeseci", navodi se se u zaključku.

Također, naloženo je Vladi KS-a da preispita i ako ocijeni potrebnim za neku od narednih sjednica SKS-a dostavi izmjene i dopune Zakona o MUP-u da bi se mogli uskladiti drugi zakonski i podzakonski propisi iz te oblasti.

Skupština KS-a je na prijedlog zastupnika Rasima Lakote prihvatila zaključak, da SKS traži od disciplinskog tužioca VSTV-a da ispita odgovornost Kantonalnog tužilaštva zbog pokušaja nelegalnog pretresa, izuzimanja dokaza od predsjedavajućeg Komisije za sigurnost SKS-a Elvedina Okerića.

Skupštini se obratio otac Dženana Memića Muriz Memić i advokat porodice Memić Ifet Feraget koji su zahvalili Komisiji na izvještaju i time uradili veliki posao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije