Škola koju je pohađao Edin Džeko obilježila 99 godina postojanja

0
Radiosarajevo.ba
Škola koju je pohađao Edin Džeko obilježila 99 godina postojanja
Foto: ZŠC Sarajevo / Željeznički školski centar obilježava 99 godina postojanja

Željeznički školski centar Sarajevo obilježio je danas 99 godina postojanja te spada u jednu od najstarijih škola u Sarajevu.

Školovanje radnika za potrebe Bosansko-Hercegovačkih željeznica, kao i za područje uzanih, pruga na teritoriji Crne Gore započelo je aprila 1923. godine osnivanjem Željezničke industrijske škole u Sarajevu (ŽIŠ Sarajevo).

Školu je osnovalo Ministarstvo saobraćaja Kraljevine SHS, a u školi su se obrazovali kadrovi metalske i elektrotehničke struke.

Jedan od polaznika je i proslavljeni nogometni reprezentativac Bosne i Hercegovine i zzvijezda Intera Edin Džeko.

Edin Džeko u vrijeme kada je pohađao ŽŠC Sarajevo - undefined

Foto: ZŠC Sarajevo: Edin Džeko u vrijeme kada je pohađao ŽŠC Sarajevo

Tokom godina škola se razvijala te je 1958. godine osnovana Željeznička saobraćajna tehnička škola u Vogošći, a 1980. godine tadašnja Željeznička škola sa praktičnom obukom “Vaso Miskin Crcni”.

Današnje ime, Željeznički školski centar Sarajevo, nosi od 1990. godine udruživanjem Željezničke tehničke škole "Ivan Krndelj"' zajedno sa Željezničkom školom sa praktičnom obukom "Vaso Miskin Crni” i željezničkim đačkim domom u Buća Potoku.

Centar predstavlja jednu od rijetkih škola koja je verifikovana za obrazovanje tri potpuno različite struke:

- saobraćaj,
- elektrotehnika i
- mašinstvo.

Željeznički školski centar obilježava 99 godina postojanja - undefined

Foto: ZŠC Sarajevo: Željeznički školski centar obilježava 99 godina postojanja

Željeznički školski centar Sarajevo školuje i obučava kadrove za zanimanja II, III, IV i V stepena složenosti za redovne i vanredne učenike.

Škola je dobitnica dvije 6. aprilske nagrade Grada Sarajeva, Zlatne plakete Općine Novo Sarajevo, Ordena bratstva i jedinstva sa zlatnim vijencem te mnogobrojnih drugih nagrada.

Danas se navršava 99 godina od osnivanja Željezničkog školskog centra i tim povodom se u prostoru Centra organizovati svečano obilježava Dan škole, kao i Dani otvorenih vrata.

Željeznički školski centar obilježava 99 godina postojanja - undefined

Foto: ZŠC Sarajevo: Željeznički školski centar obilježava 99 godina postojanja

Za redovne i buduće učenike na Danima otvorenih vrata u petak i subotu bit će upriličen prigodan program prilagođen mladima, kao i sportska takmičenja učenika osnovnih škola sa područja Grada Sarajeva.

Radionicu i crtanje graffita provod najbolji sarajevski graffiti umjetnici Frenkie i Obojena klapa.

Škola je upitila poziv svim učenicima osnovnih škola i njihovim roditeljima da posjete školu na dane otvorenih vrata i upoznaju se sa školom i zanimanjima koja nude.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije