Istanbul će isporučiti Sarajevu još 30 autobusa i minibusa

Anadolija
Istanbul će isporučiti Sarajevu još 30 autobusa i minibusa
AA / Abdulah Skaka
Sarajevo i Istanbul će nastaviti razvijati međusobnu saradnju, a bosanskohercegovački glavni grad će od turske metropole crpiti znanje i ideje koji su veliki kako bi na pravi način iskoristio sve svoje kapacitete i potencijale.

Kazao je ovo za Anadolu Agency (AA) zamjenik gradonačelnika Sarajeva Abdulah Skaka.

Delegacija Kantona Sarajevo i Grada Sarajevo boravila je početkom augusta u Istanbulu, a to je bila prilika da se nastave dogovori o međusobnoj saradnji te još jednom uputi zahvalnost za pomoć i podršku koju Istanbul pruža Sarajevu.

Tokom sastanka delegacije Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva sa gradonačelnikom Istanbula Kadirom Topbasom razgovaralo se o započetim projektima, s naglaskom na nastavak saradnje između istanbulskog vodovoda i Kantonalnog javnog komunalnog poduzeća "Vodovod i kanalizacija".

"Istanbul je do prije petnaestak godina imao velike probleme s vodosnabdijevanjem. On je taj dio prilično uspješno riješio i njihova iskustva i njihovo znanje, kada je u pitanju vodosnabdijevanje, mislim da nama može biti od velike koristi. Svakako tu su vodomjeri koje nam ustupa grad Istanbul", kazao je Skaka.

Kako je nakon posjete istaknuto, brojni su projekti i oblasti u kojima su gradske vlasti Istanbula prepoznale potrebu i način stalnog unapređenja te saradnje. Prošlogodišnja donacija od 30 autobusa GRAS-u proširena je sa još 15 autobusa koji su 4. augusta stigli u krug ovog poduzeća, a Skaka navodi da je dogovorena isporuka dodatnih 30 autobusa i minibusa.

"Grad Sarajevo i Istanbul su partneri u tom projektu i mi smo imali ozbiljnu veliku donaciju Istanbula. Dobili smo u više faza određen broj autobosa, u ovom trenutku dogovorena je isporuka još nekih dodatnih 30 autobusa i minibusa. Kada je u pitanju saradnja Sarajeva i Istanbula smatramo da je ona na visokom nivou i mi ćemo je svakako u budućnosti, na svaki način pokušati unaprijediti", poručio je dogradonačelnik Sarajeva.

Nakon sastanka je istaknuto da su pomoć i iskustva domaćini spremni pružiti i u drugim segmentima funkcioniranja javnog gradskog prijevoza, u štampanju, sistemu naplate i kontroli karata te efikasnijem sistemu parkiranja.

U Istanbulu je načelno dogovoreno da će gradonačelnik tog grada Kadir Topbasa u septembru posjetiti Sarajevo, a Skaka je ocijenio da je potrebno razvijati prijateljske i kvalitetne odnose jer, kako je kazao, Istanbul je metropola od koje Sarajevo može crpiti mnogo znanja i ideja.

"Ono čime smo bili zadovoljni, a to su bile neke ideje koje je konkretno Gradu Sarajevo preporučio gradonačelnik Topbasa i mislim da ćemo neke od njih jako brzo realizovati. Smatramo da su one veoma kvalitetne i da su posebno zanimljive kada je u pitanju turistički kapacitet i potencijal koji ima grad Sarajevo. Znate da iz godine u godinu imamo sve veći broj turista i da je Istanbul taj turizam na pravi način napravio ekonomski isplativijim. Cilj Grada Sarajeva je da na taj ili sličan način generiše što veću dobit od turizma. To su oblasti u kojima možemo sarađivati. Tu je i pomoć našoj komunalnoj privredi koja je poprilično devastirana i u koju se uvijek može znatno ulagati", ocijenio je Skaka.

Službena posjeta delegacije Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva Istanbulu uslijedila je netom nakon pokušaja državnog udara, koji je 15. jula izvela teroristička organizacija FETO/PDY. Tom prilikom, u ime Kantona i Grada Sarajeva iskazana je podrška institucijama Istanbula i Turske, solidarnost sa njenim građanima u njihovoj borbi za očuvanje države i njenih demokratskih načela.

Skaka je ponovio da ne podržavaju ni u jednom trenutku nikakve paralelne strukture i da je sam posjet delegacija imao za cilj da pošalje snažnu poruku građanima Istanbula i turskom narodu "da smo mi uz legalno izabrane vlasti i da ćemo uvijek biti legalisti."

"Kada su u pitanju terorističke organizacije, čitav svijet ima ozbiljan problem sa takvim vidom djelovanja i mislim da ćemo mi u našim kapacitetima i našim mogućnostima pomoći da se svaki vid takvog djelovanja što je moguće bolje i kvalitetnije zaustavi", istaknuo je Skaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije