NRW: 60 posto džeparoša dolazi iz BiH, Rumunije, Bugarske, Maroka i Alžira

Radiosarajevo.ba
NRW: 60 posto džeparoša dolazi iz BiH, Rumunije, Bugarske, Maroka i Alžira
/ Foto: Njemačka savezna policija
Ministar unutrašnjih poslova njemačke pokrajine Nordrhein-Wetsfalen (NRW) Ralf Jäger iznio je alarmantne podatke o džeparenju.

Najprije je objasnio da se, suprotno mišljenju o džeparošima-pojedincima, ovim kriminalnim aktivnostima bave dobro organizovane grupe.

"Jedan član grupe odvlači pažnju žrtve guranjem, postavljanjem pitanja, dok njegov saučesnik koristi trenutak i neopaženo ukrade novčanik ili mobitel. Džeparoši obično nestaju s plijenom tako da žrtve prekasno primijete da nešto nedostaje", izjavio je Jäger na konferenciji za štampu u Düsseldorfu, dodavši da je njegovo ministarstvo povećalo prisustvo uniformisanih i policajaca u civilu na javnim mjestima .

U prvoj polovini 2016. godine, policija pokrajine Nordrhein-Wetsfalen registrovala je 29.056 slučajeva džeparenje (0,4 posto više nego u prvom polugodištu 2015. godine),

Svakako nas treba zabrinuti to što podaci policije pokazuju da 60 posto uhapšenih džeparoša dolazi iz neke od ovih pet zemalja: BiH, Rumunije, Bugarske, Maroka ili Alžira.

Podsketimo, početkom godine njemački mediji pisali su da policiji pokrajine Nordrhein-Wetsfalen, posebno u Dortmundu, najveće muke zadaje dobro organizovana "zenička banda" provalnika i džeparoša.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije