Sivro uporedio situaciju u obrazovanju u KS sa drugim kantonima

Fena
Sivro uporedio situaciju u obrazovanju u KS sa drugim kantonima
Arhiv / Saudin Sivro

Situacija u Kantona Sarajevo je daleko bolja nego što je u Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom ili Unsko-sanskom kantonu, gdje prosvjetni radnici postaju "tehnološki višak" zbog znatno smanjenog broja učenika, rekao je predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor KS Saudin Sivro.

Po njegovim riječima, u Kantonu Sarajevo samo osnovne škole su iskazale potrebu za više od 1.000 radnih pozicija, a više od 400 upražnjenih pozicija je iskazano u srednjim školama. Precizirao je da se radi o upražnjenim radnim pozicijama za oko 1.400 radnika, a ne radnim mjestima.

“U Kantonu Sarajevo za školsku 2019./2020. godinu situacija nije kao prethodnih godina, situacija je puno bolja nego što je bila. Situacija u KS-u je daleko bolja nego što je u Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom ili Unsko-sanskom kantonu, gdje kolege imaju velikih problema”, kazao je Sivro.

S druge strane, prema njegovim riječima, u KS-u ima iskazanih tehnoloških viškova u školama koji se zbrinjavaju u druge škole, osnovne i srednje.

“Tako, na primjer, u osnovom obrazovanju zbrinut ćemo putem rješenja 55 radnika, a u srednjim školama ćemo imati 51 rješenje. Govorimo o 106 radnika koji će biti zbrinuti u druge škole bez velikih problema. Od ovih 106 radnika iz osnovnog obrazovanja u srednje škole ćemo zbrinuti dva radnika, a iz srednjih škola u osnovne škole ćemo zbrinuti 14 radnika”, kazao je Sivro.

Napomenuo je da su i škole tražile da se raspišu konkursi te da je samo u osnovnom obrazovanju oko 100 radnih mjesta na neodređeno.

“Međutim imajući u vidu trenutnu situaciju da je ministrica dala ostakvu, ne znamo da li će doći do toga da će biti raspisan ijedan konkurs na neodređeno radno vrijeme”, kazao je Sivro.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije