Sivro: Nema dogovora, sarajevski prosvjetari nastavljaju štrajk

N. K.
Sivro: Nema dogovora, sarajevski prosvjetari nastavljaju štrajk
Foto: Dženan Kriještorac / Saudin Sivro

Nakon održanog sastanka predstavnika Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo s predstavnicima Vlade KS-a, dogovor nije postignut i štrajk prosvjetnih radnika se nastavlja i u četvrtak, potvrdio je za Radiosarajevo.ba predsjednik ovog sindikata Saudin Sivro.

Međutim, u sindikatu očekuju da se Vlada Kantona Sarajevo na sutrašnjoj sjednici očituje o njihovim zahtjevima, među kojima se traže i da se utvrdi osnovica za obračun plaća za septembar-decembar 2018. godine u iznosu od 315 KM.

Sindikalisti smatraju da se navedeni iznos za 10.800 radnika koji primaju plaće iz budžeta KS-a može osigurati unutrašnjom preraspodjelom između ministarstava, odustajanje od planiranih projekata koji se ne mogu realizovati u ovoj godini, i na drugi način, a sve u okviru utvrđenog budžeta za 2018. godinu.

Podsjećamo, štrajk upozorenja članova Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo počeo je u utorak (18. septembra) u sedam sati u vrtićima JU Djeca Sarajeva i od 7.35 sati u 68 osnovnih škola. 

 Sivro: U utorak štrajk upozorenja zaposlenih u osnovnim školama i vrtićima

U vrtićima štrajk traje do devet sati, a u školama do 9.35 sati.

To znači da učenici u Kantonu Sarajervo nemaju prva dva nastavna časa, ali samo oni koji su u prvoj smjeni. U drugom smjeni nastava u osnovnim školama na KS će se odvija prema redovnom nastavnom programu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije