Sarajevo: Nastava jutros nije počela, štrajk će se nastaviti do ispunjenja zahtjeva

N. Ka.
Sarajevo: Nastava jutros nije počela, štrajk će se nastaviti do ispunjenja zahtjeva
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Jutro u sarajevskim školama
Prosvjetni radnici u Kantonu Sarajevu jutros su stupili u štrajk. Štrajk će u vrtićima trajati do devet sati, a u školama do 9:35.

Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo za Radiosarajevo.ba je rekao da Vlada Kantona Sarajevo i dalje ignoriše zahtjeve prosvjetara.

"Razgovarao sam sa nastavnicima koji su dio sindikata o prijedlogu Vlade KS koji je upućen jučer da se osnovica za plate podigne na 300 KM i skoro svi sa kojim sa razgovarao ne slažu se sa ovim prijedlogom Vlade tako da nismo odustali od svojih zahtjeva, a to je da osnovica bude 330 KM. Smatramo da se Vlada poigrava sa nama", kazao je Sivro, te dodao da se štrajk nastavlja svaki dan do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Na jučerašnjoj press konferenciji na kojoj je premijer KS Adem Zolj najavio da će ako pravni osnov to dozvoli biti podignuta tužba protiv predstavnika sindikata koji jutros ne budu počeli sa nastavom, Sivro smatra da je to samo medijski spin i pokušaj premijera da uplaši nastavnike.

"Razgovarao sam jučer i s ministrom obrazovanja KS Elvirom Kazazovićem o ovome što je premijer rekao, te i on smatra da je ovakva njegova izjava samo spin. Podcrtavamo još jednom - mi fizički ne možemo spriječiti djecu da dođu u školu, oni koji dođu mogu biti u zgradi, ali nastave nema. Škola postoji zbog nastave, ali Vlada ovim odluka želi da nastave nema", rekao je Sivro.

Portal Radiosarajevo.ba jutros je posjetio nekoliko sarajevskih škola - pojedina djeca stigla su jutros na nastavu, jer roditelji nisu znali sa sigurnošću da li će biti štrajka ili ne.

Direktori i prisutni prosvjetari pustili su djecu u učionice, ali nastave nema...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije