Prosvjetari najavljuju: Zbog štrajka rad u vrtićima od 9 sati, a u školama od 9:35

N. K.
Prosvjetari najavljuju: Zbog štrajka rad u vrtićima od 9 sati, a u školama od 9:35
Foto: Dženan Kriještorac / Protest prosvjetnih radnika ispred Vlade KS
Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo donio je odluku da štrajk upozorenja prosvjetnih radnika u osnovnim školama i vrtićima počne u utorak, 18. septembra i traje sve dok se njihovi zahtjevi ne ispune.

Naime, ovu informaciju je za Radiosarajevo.ba potvrdio Saudin Sivro predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo, te rekao da će se štrajk odvijati svaki radni dan od 7:35 sati do 9:35 sati u javnim ustanovama osnovnog obrazovanja, odnosno od 7:00 do 9:00 sati u JU Djeca Sarajeva.

Prosvjetni radnici ispred Vlade KS: Tražimo dostojanstvene plaće

Podsjećamo, Sindikat je sa Vladom KS-a u januaru ove godine potpisao sporazum, prema kojem se Vlada obavezala da će u slučaju povećanja budžeta pregovarati i povećati osnovicu za platu. 

Zahtjev sindikata je 330 KM, a osnovica se u posljednjih pet godina povećavala za pet posto, dok je prema riječima Sivre budžet Kantona Sarajevo rastao za 175 miliona KM.

Posljednje povećanje plaće bilo je u januaru kada je povećana za 2.5 posto, tačnije osnovica je povećana za 7 KM, a ukupno povećanje bilo je između 20 i 30 KM. 

"Prosvjetari su spremni prihvatiti da od septembra osnovica bude 305 KM što je predložio ministar za obrazovanje, nauku i mlade Elvir Kazazović, a od prvog januara 330 KM. Plata visokoobrazovanog prosvjetnog radnika u Kantonu je oko 1.070 KM, a ovim povećanjem bila bi oko 1.210 KM", kazao je Sivro za Radiosarajevo.ba

Iz Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo mole sve roditelje za razumijevanje i podršku u njihovoj borbi za dostojanstvene plaće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije