Prosvjetni radnici ispred Vlade KS: Tražimo dostojanstvene plaće

F. Z.
Prosvjetni radnici ispred Vlade KS: Tražimo dostojanstvene plaće
Foto: Dženan Kriještorac / Protest prosvjetnih radnika ispred Vlade KS

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo održao je danas proteste ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

Sindikat je sa Vladom u januaru ove godine potpisao sporazum, prema kojem se Vlada obavezala da će u slučaju povećanja budžeta pregovarati i povećati osnovicu za platu. Prosvjetni radnici traže da osnovica plaće bude 330 KM.

Prosvjetari kažu kako su spremni prihvatiti da od septembra osnovica bude 305 KM što je predložio ministar za obrazovanje, nauku i mlade Elvir Kazazović, a od prvog januara 330 KM. Plata visokoobrazovanog prosvjetnog radnika u Kantonu je oko 1.070 KM, a ovim povećanjem bila bi oko 1.210 KM.

"Sindikat osnovnog obrazovanja već treći put izlazi pred Vladu Kantona Sarajevo. Prvi put izašli smo 2013. godine kada smo tražili veće plaće, odnosno iste kao što imaju u organima Uprave, službenici i ministri. Tada smo se izborili za naša prava i tada nas je izašlo 3.000. U maju smo se izborili za našu djecu, pedagoške standarde i bolje uslove. Dobili smo i tu bitku, više se ne upisuje više od 28 učenika u razredna odjeljenja i puno je bolja situacija jer su sadržaji reducirani. Danas smo odlučili mirnim i malim protestima upozoriti Vladu Kantona Sarajevo da ne može izbjegavati razgovor sa sindikatima", rekao je Saudin Sivro predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo i istaknuo da danas neće biti pregovora s Vladom.

Istaknuo je kako će prosvjetni radnici pozvati premijera da izađe ispred njih i kaže kolika osnovica za prosvjetare treba da bude. Zahtjev sindikata je 330 KM, a osnovica se u posljednjih pet godina povećavala za pet posto, dok je prema riječima Sivre budžet Kantona Sarajevo rastao za 175 miliona KM. Posljednje povećanje plaće bilo je u januaru kada je povećana za 2.5 posto, tačnije osnovica je povećana za 7 KM, a ukupno povećanje bilo je između 20 i 30 KM. Kako bi se udovoljilo zahtjevima Sivro kaže da je potrebno izdvojiti dodatnih 10 miliona KM za radnike u vrtićima i školama.

Rekao je Sivro kako je podrška došla od svih prosvjetnih radnika iz zemlje i regiona. Istaknuo je i kako ukupno 180.000 prosvjetnih radnika u BiH i regionu podržava skup ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo. Dodao je i to ukoliko se situacija ne riješi da će nastaviti sa štrajovima upozorenja koji će paralizirati rad škola do ispunjenja zahtjeva.

Za peti oktobar najavio je velike proteste na kojima će pozvati sve političare kandidate na izborima, nevladine organizacije i vjerske institucije da kažu da li je ulaganje u obrazovanje trošak za državu.

Protesti neće se odraziti na kontinuitet nastave, s obzirom na to da su se pojavili samo oni profesori koji su druga smjena. Oni profesori koji završe prvu smjenu doći će na proteste umjesto profesora koji moraju na nastavu u drugu smjenu, tako da još uvijek djeca ne ispaštaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije