Potvrđeno: Lijek za epilepsiju bit će vraćen na esencijalnu listu

J. Ć.
Potvrđeno: Lijek za epilepsiju bit će vraćen na esencijalnu listu
Foto: Medis doo / Sirup Keppra
Sirup Keppra, koji se koristi kao redovna terapija u liječenju osoba koje boluju od epilepsije, skinut je s nove esencijalne liste lijekova u Kantonu Sarajevu.

Riječ je o lijeku koji je u široj upotrebi i koji košta više od 80 KM.

S obzirom na to da je sirup Keppra neophodan u liječenju ove bolesti, tim povodom kontaktirali smo kantonalnu ministricu zdravstva Zilhu Ademaj kako bismo saznali zbog čega je ovaj lijek skinut s esencijalne liste lijekova. 

"Ministarsto zdravstva KS-a 2017. godine je objavilo poziv za dostavu dokumentacije svim proizvođačima, odnosno, nosiocima dozvole za prometovanje lijeka. Zastupnik tog proizvođača Medis doo tada, u tom periodu, nama nije dostavio dokumentaciju. Lista se pripremala znajući da će to biti problem. U napomenu smo i naznačili u listi da Zavod KS-a za taj sirup osigura programsko snabdijevanje stanovništva", rekla je za Radiosarajevo.ba magistrica farmacije i pomoćnica ministrice zdravstva Zilhe Ademaj, Edina Stević.

Kako navodi, Zavod se oglasio da nije u mogućnosti osigurati programsku nabavku te je 25. oktobra Ministarstvo ponovo uputilo obavijest svim nosiocima dozvole za prometovanje lijeka da se dopuni nedostajuća dokumentacija. 

"Medis je dostavio dokumentaciju koja je sinoć na Komisiji za lijekove pregledana, potpuna je i već se od jutros rade izmjene i dopune liste lijekova koje ćemo nastojati u četvrtak da uputimo na Vladu KS-a. U međuvremenu, bit će problem zbog nedostatka tog lijeka", rekla je Stević.

Ministarstvo zdravstva KS-a uputilo je Zavodu zdravstvenog osiguranja da do stupanja na snagu izmjena i dopuna da vrši refundaciju za uložena sredstva od pacijenata. 

To znači da će sirup Keppra biti uvršten na dodatnu esencijalnu listu, a svima koji su proteklog mjeseca kupovali ovaj sirup, sredstva će refundirati Zavod zdravstvenog osiguranja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije