Roditelji ljuti: U apotekama nema dječijeg sirupa Dalsy

J. Ć.
Roditelji ljuti: U apotekama nema dječijeg sirupa Dalsy
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Apoteke u Sarajevu
Povišena temperatura kod djece jedan je od problema sa kojim se roditelji veoma često susreću.

Razlog povećanja tjelesne temperature najčešće je infekcija, različite vrste upala, bolesti imunološkog sistema, a može biti i povezano i s drugim razlozima poput vakcinacije, denticije (rast zuba), sunčanice, toplotnog udara te kod malih beba usljed pretopljavanja...

Roditeljima tada ljekar, najčešće, prepisuje sirup pod nazivom Dalsy, kojeg, kako saznajemo, u posljednjih mjesec dana nema u bh. apotekama.

Sirup Dalsy - undefinedIlustracija: PP: Sirup Dalsy

Tragom ovih informacija, kontaktirali smo JU Apoteke Sarajevo koji su nam potvrdili vijest o nestašici lijeka, ali i kazali da je alternativa za ovaj sirup Ibuprofren. 

Kada smo pitali zašto roditelji odbijaju uzimati Ibuprofen kao alternativni lijek za dijete, kazali su da ne vide razlog negodovanju i izbjegavanju, jer je potpuno isti sastav, ista jačina, samo je drugi proizvođač lijeka i drukčiji naziv.

Građani ljuti: U apotekama nema vakcina protiv tetanusa

"Istina je već dugo nemamo na stanju sirup Dalsy koji se koristi za skidanje visoke temperature kod djece, i nemamo tačnu informaciju kada će biti u prodaji. Ono što znamo i što je sigurno jeste da Dalsy sirupa neće biti do kraja ove godine, jer smo kontaktirali sve dobavljače. No, dobili smo adekvatnu zamjenu – lijek je istog sastava samo je drugi proizvođač. Ne vidim razloga za brigu“, rekli su za Radiosarajevo.ba iz JU Apoteka u Sarajevu.

Inače, Dalsy sirup ublažava bolove, snižava tjelesnu temperaturu i ima protuupalno dejstvo. Dalsy oralna suspenzija se koristi za blage do umjerene bolove, reumatske bolesti (reumatoidni artritis, osteoartritis) te za menstrualne bolove, kod odraslih i adolesecenata u dobi preko 12 godina.

Kod djece u dobi od 6 mjeseci– 12 godina, Dalsy oralna suspenzija se primjenjuje tokom akutnih bolnih stanja i groznice koji se vezuju za običnu prehladu. Dalsy obično počinje djelovati u roku od 30 minuta.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije