Građani ljuti: U apotekama nema vakcina protiv tetanusa

J. Ć.
Građani ljuti: U apotekama nema vakcina protiv tetanusa
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Apoteke u Sarajevu
Vakcinacija protiv tetanusa je kod nas zakonom obavezna, a postalo je uobičajeno da se nakon svakog ujeda psa, mačke ili druge životinje odmah pristupa davanju antitetanus vakcina.

Nakon što su nam se obratili čitatelji s tvrdnjom kako u domovima zdravlja i apotekama nema antitetanus vakcina, kontaktirali smo JU Apoteke Sarajevo kako bismo saznali da li u Sarajevu vlada nestašica.

Kako saznajemo, antitetanusa zaista nema, te su nas uputili na adresu firme Pharma Maac koja je distributer vakcine.

"Vakcina protiv tetanusa je jedina koja je registrirana pri Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH je uvezena i nalazi se na našem skladištu, te trenutno prolazi analizu kontrolnog laboratorija agencije za lijekove. Čim se analiza završi mi, kao veleprometnici, dobivamo pravo za snabdijevanje tržišta, dakle, puštanje u promet“, rekao je dr. med. Asaf Salčinović, prodajni menadžer iz Pharma Maaca.

Apoteke u Sarajevu - undefinedCentralna apoteka u Sarajevu (Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba)

Agencija ima svoju proceduru analize uzoraka koji su stigli da bi se omogućilo prometovanje što se očekuje sljedeće sedmice.

Ova informacija o nestašici tetanusa je, kako kaže, rezultat nestašice u apotekarskom sektoru.

"Domovi zdravlja KS su tek raspisali tender na određenu količinu kojima se oni snabdijevaju i taj će tender tek biti realiziran, tako da u ovom momentu nema vakcina u domovima zdravlja i onda se pacijenti šalju u apoteke u kojima još nema i to vam je jedan začarani krug", pojasnio je Salčinović. 

Vakcine protiv tetanusa su uvezene i prolaze svoju standardnu proceduru i već iduće sedmice ide isporuka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije