Članovi porodica Tatarević i Dragnić stradali od granate s položaja agresora

Radiosarajevo.ba
Članovi porodica Tatarević i Dragnić stradali od granate s položaja agresora
Na današnji dan 1994. godine od granate ispaljene s agresorskih položaja tokom opsade Sarajeva ubijeno je šest članova porodice Tatarević i Dragnić, među kojima je bilo i dvoje djece.

Danas je u sarajevskoj ulici Musala polaganjem cvijeća i odavanjem počasti obilježena 24. godišnjica od njihovog ubistva. Tog dana ubijeni su 13-godišnja Asja, njen 17-godišnji brat Nadan, njihova majka Dženana i otac Adnan, kao i Nadžija i Veseljko Dragnić, dok je Mensur Dragnić teško ranjen. Granata s brda iznad Sarajeva pogodila je stan u koje su članovi porodica Dragnić i Tatarević ručali.

Predsjednik udruženja roditelja ubijene djece grada Sarajeva Fikret Grabovica istaknuo je kako porodice i roditelji ubijenih još uvijek čekaju da neko odgovara za počinjene zločine.

"Ovdje na ovom mjestu je počinjen jedan stravičan zločin. Sama pomisao da se nešto poput toga može dogoditi je strašna. Ovdje je ubijena cijela porodica. Šest članova porodice Tatarević i Dragnić izgubilo je život. Zaista teško je naći riječi da bi se iskazalo ono što čovjek osjeća kada se nađe na mjestu gdje je počinjen takav zločin.

On je zapravo potvrda i dokaz da tokom opsade ovog grada nije bilo sigurnih mjesta. Niste se mogli zaštititi od ubijanja od zločinaca s okolnih brda. Ono što nama, posebno roditeljima i članovima porodica, teško pada jeste saznanje da niko još uvijek nije odgovarao za zločine. Ovdje smo da njegujemo uspomenu na stradale, da odamo počast, da čuvamo istinu od zaborava i da pošaljemo poruku Tužilaštvu i Sudu Bosne i Hercegovine da konačno kazne i procesuiraju one koji su činili zločine tokom opsade ovog grada", rekao je Grabovica i dodao:

"To bi bila jedna satisfakcija za nas žrtve, ali bi bilo i jedno usmjerenje i jedna sigurnost za buduće generacije da im se ne ostavlja tabu tema kako su svi bili ispravni tokom proteklog rata. To bi dalo jedan značajan doprinos kako bi mladi gradili bolju i ljepšu budućnost za sebe i sve ostale", istaknuo je Grabovica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije