Do 20. februara / Prijavite nekretnine u Zemljišnoknjižnom uredu Općinskog suda Sarajevo

01. 01. 2018. u 08:00:00 Promotivni tekst

Shares: 0

Poziv osobama koje imaju nekretnine u katastarskim općinama KO Sarajevo III, KO Sarajevo XI, KO Kobilja Glava i KO Gora.

Pozivamo sve osobe koje imaju nekretnine u katastarskim općinama Sarajevo III, Sarajevo XI, Kobilja Glava i Gora da prijave svoja prava na nekretninama u Zemljišnoknjižnom uredu Općinskog suda u Sarajevu. Javnom objavom Općinskog suda u Sarajevu je 27. decembra 2017. pokrenuta procedura uspostave i zamjene zemljišne knjige. Ovim putem pozivamo sve osobe da prijave svoje nekretnine, i to najdalje do 20. februara 2018. godine.

Prijave se mogu izvršiti u Zemljišnoknjižnom uredu Općinskog suda u Sarajevu, na adresi Šenoina br. 1, svakim radnim danom od 08:30 do 14 sati. Podneske je moguće dostaviti i putem pošte na istu adresu.

Sud oglasom poziva građane da u roku od 60 dana od dana objave oglasa prijave svoja prava na nekretninama zemljišnoknjižnom uredu, i tu svoju prijavu dokažu podneskom u dva primjerka.

Podnesak koji se dostavlja uz prijavu je najčešće ugovor o kupoprodaji, rješenje o nasljeđivanju (original ili ovjerena kopija), odnosno isprava na osnovi koje je građanin stekao pravo vlasništva na svojoj nekretnini.

Također, pozivaju se svi vlasnici stanova i poslovnih prostora u katastarskim općinama Sarajevo III, Sarajevo XI, Kobilja Glava i Gora čije je vlasništvo bilo upisano u Knjigu položenih ugovora, da provjere prijenos svog prava vlasništva iz Knjige položenih ugovora u zemljišnu knjigu po podacima novog premjera uvidom u istu, u gore navedenim zakonskim rokovima, kako biste osigurali apsolutnu zaštitu svojih prava.

Svi upisi u zemljišnu knjigu za katastarske općine, koje su predmet uspostave ili zamjene zemljišne knjige, a u okviru Projekta registracije nekretnina, provodit će se bez naplate sudske takse.

Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove je pokrenula Projekat registracije nekretnina, u okviru kojeg se provodi usklađivanje podataka iz katastra i zemljišne knjige. Dodatne informacije o Projektu registracije nekretnina možete zatražiti putem maila: [email protected]


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA