Semir Efendić kritizirao Urbanistički plan: Groblje na brdu Žuč? Cesta pored atletske staze?

8
Radiosarajevo.ba
Semir Efendić kritizirao Urbanistički plan: Groblje na brdu Žuč? Cesta pored atletske staze?
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Semir Efendić

Nakon što je Skupština Kantona Sarajevo 2016. godine donijela odluku o pristupanju izradi Urbanističkog plana Kantona Sarajevo, odnosno urbanih dijelova sarajevskih općina, konačno se pristupilo njegovoj izradi i on je, u formi Nacrta, usvojen na Skupštini Kantona. Javna rasprava po ovom nacrtu trajaće 60 dana. 

A, još jučer, 27. februara, dok je rasprava trajala, na društvenim mrežama se ovim povodom oglasio načelnik sarajevske Općine Novi Grad Semir Efendić, čiju objavu prenosimo u cijelosti: 

"Skupština Kantona Sarajevo upravo raspravlja o nacrtu Urbanističkog plana Grada Sarajeva čije usvajanje i isključiva nadležnost lokalne samouprave, a u ovom slučaju Gradskog vjeća Grada Sarajeva. Zakonom o principima lokalne samouprave u Federaciji BiH propisano je da u isključive nadležnosti lokalnih zajednica spada usvajanje urbanističkih planova. Također, Zakonom o prostornom uređenju KS, članom 25. Zakona, propisano je da Urbanistički plan grada usvaja Gradsko vijeće uz saglasnost općina.

Teška nesreća u Sarajevu: Učestvovala četiri automobila, hitna i policija na terenu

Teška nesreća u Sarajevu: Učestvovala četiri automobila, hitna i policija na terenu

Kao osnov za ovakvo postupanje navodi se činjenica da je Skupština KS 2016. godine donijela Odluku o pristupanju izradi Urbanističkog plana grada prema tadašnjoj zakonskoj regulativi. Šta se čekalo osam godina nikome nije jasno, ali indikativno je da se prema današnjem Nacrtu Urbanističkog plana u odnosu na Odluku o pristupanju izradi plana iz 2016. godine dolazi do smanjenja urbane zone Sarajeva za 2.500 hektara što je nezamislivo, s obzirom na to da bi plan trebao da omogući razvoj grada, a ne njegovu kontrakciju i suzbijanje.

Brojne su nezakonitosti, apsurdi i nelogičnosti u ovom materijalu te će u svakom slučaju biti predmet preispitivanja kako sa aspekta nadležnosti, tako i sa aspekta sadržaja.

Primjera radi, posred stadiona i atletske staze u Centru Safet Zajko planirana je cesta, na najljepšem dijelu brda Žuč planirano je groblje, a ogromna naseljena odručja Dobroševića i Ahatovića umjesto urbane zone stanovanja pretvaraju se u zonu 'suburbanog zelenila' za koje niko ne zna šta znači."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije