Saopćenje / SDA odgovorila Konakoviću: Priznao si!

04. 10. 2019. u 14:55:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 181

Predsjedavajući Skupštine KS i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković održao je danas u Sarajevu konferenciju za medije na kojoj je javnosti rekao koliko su potrošili novca sa kabineta, kome je novac doznačen, koliko je trošio kao premijer SDA i "zašto to može kad si SDA, a ne može kad nisi", kako je ranije najavio na svom oficijelnom Facebook profilu.

Elmedin Konaković: "Danas ću razotkriti SDA "

Nakon održane konferencije za medije oglasili su se iz Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije saopćenjem koje prenosimo u cjelosti:

"Svojim nervoznim i neuvjerljivim nastupom na današnjoj pres-konferenciji, predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković samo je priznao informacije da je podijelio više od pola miliona maraka, netrasparentno, koristeći se svojim 'diskrecionim pravom'.

Konaković je svojim jutrošnjim izjavama faktički priznao da Vlada KS prebacuje novac njemu, kako bi se izbjegle zakonske procedure i pribjeglo diskrecionom pravu, koje ministarstva nemaju, i time je potvrdio ocjene kritičara ove Vlade", navodi se u saopćenju.

Žurnal: Konakoviću prebacili 325 hiljada maraka za dodjelu grantova

"Što se tiče podrške udruženjima, zaslužna udruženja naravno moraju dobiti podršku, ali isključivo sve po zakonu. I Konakoviću mora biti kristalno jasno da te pare nisu njegove, da bih ih on predstavljao kao svoju pomoć. To su novci Kantona i građana koje Vlada treba samo da proslijedi zaslužnim udruženjima, uz što više transparentnosti, a što manje diskrecije.

Percepcija o korumpiranosti Fortine vlade, na koju se žali Konaković, posve je utemeljena činjenicama koje stalno isplivavaju u javnost o nezakonitom trošenju budžetskog novca, a koje iznose čak i pojedini članovi Vlade. Ako Konaković želi da nema takve percepcije, onda treba početi da radi stvari po zakonu, a ne da vrijeđa medije", stoji u saopćenju KO SDA.

"Kod predsjednika stranke NiP su transparentne samo njegove frustracije, a sve ostalo mu je diskreciono, što je i izvor njegovog neokomunističkog pritiska na medije, zastupnike, ministre i sve ostale koji se usude postaviti osnovana pitanja o tokovima finansija u KS.

Što se tiče Konakovićevih napada na državne institucije, s ciljem da skrene pažnju sa svojih nedjela, dovoljno je samo vidjeti da se na tom polju nalazi rame uz rame sa Dodikom i Čovićem, te mu je bolje da iznese javno i diskrecione motive i veze sa političarima iz drugih zemalja, po čijem nalogu i vrši ove prljave poslove", navodi se u saopćenju Kantonalnog odbora SDA.

KOMENTARI (2)