Sarajevo: Povećan broj vakcinisane djece

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Povećan broj vakcinisane djece
Foto: Vakcine.ba / Ilustracija

Od januara do maja 2019. godine, u Kantonu Sarajevo je postignut veliki uspjeh u povećanju obuhvata vakcinacijom za prvu i drugu dozu vakcine MPR (morbili, rubela, parotitis), navodi se u saopćenju Vlade KS.

Ministarstvo zdravstva KS je u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo KS sprovelo reformsku akciju sa strateškim ciljem da se zaustavi neprihvatljivo nizak stepen vakcinacije predškolske djece u KS.

„Iz Odjela za imunizaciju Zavoda navode da je u prvih pet mjeseci 2019. obuhvat primovakcinacije (MPR 1), za ciljnu skupinu od 12 do 24 mjeseca života, iznosio čak 94 posto, a obuhvat druge vakcine (MPR 2), za ciljnu skupinu od pet do šest godina, 91,3 posto“, pojašnjeno je.

Poređenja radi, u 2017. godini godišnji obuhvat vakcinama MPR 1 iznosio je 40,1 posto, a obuhvat MPR 2 56 posto. S obzirom na to da se radilo o vrlo niskim procentima, izbijanje epidemije u određenom trenutku, sa velikim brojem oboljelih, bilo je očekivano.

„Ovo je ogroman uspjeh za unapređenje Programa imunizacije u Kantonu Sarajevo. Svi učesnici procesa dali su veliki doprinos i dokazali smo da zajedničkim aktivnostima možemo postići odlične rezultate. Napokon o epidemiji možemo razgovarati kroz uspjeh u obuhvatu vakcinacijom, a ne samo kroz negativne pokazatelje, broju oboljelih i komplikacijama“, rekla je ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Amela Sofić.

U januaru 2019. godine u KS, kao i u zemljama okruženja, izbila je epidemija morbila. Osim praćenja kretanja broja oboljelih i analize po spolu i dobi, ovog puta evidentiran je i broj vakcinisanih u ciljnim i ostalim starosnim skupinama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije