Facebook će presjeći širenje lažinih informacija o vakcinama

Radiosarajevo.ba
Facebook će presjeći širenje lažinih informacija o vakcinama
Foto: EPA-EFE / Logo Facebooka
Korporacija Facebook odlučna je u namjeri da zaustavi širenje lažnih informacija o vakcinama nakon kritika upućenih na njihov račun da ništa ne poduzimaju.

Nakon što je na sjeverozapadu SAD-a izbila masovna epidemija ospica, društvene mreže, prvenstveno Facebook, našle su se na udaru snažnih kritika jer nisu poduzeli ništa protiv teoretičara zavjera i antivakcinaša koji provode prljavu kampanju protiv farmaceutskih korporacija.

Kako se navodi u zvaničnom saopćenju korporacije Facebook, planirana je opsežna akcija.

“Borimo se protiv širenja lažnih informacija o vakcinama. To podrazumjeva da će lažne vijesti o vakcinama pojavljivati se mnogo manje u News feedu, na zidovima korisnika, na javnim i privatnim grupama, u pretraživaču i na preporukama”, rekla je zvaničnica Facebooka Monika Bickert, prenosi CBS News.

Facebook je najavio da će ukinuti reklame koje propagiraju lažne informacije o vakcinama.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Američki centar za borbu protiv bolesti identificirali su podvale i lažne informacije o vakcinama.

Bickert kaže da Facebook sada traži načine kako da ljudima pruži što tačnije informacije o vakcinama i značaju vakcinacije.

Nije samo Facebook uključen u ovo već i njihova kćerka firma Instagram također poduzima radikalne mjere kao što je uklanjanje hash tagova o vakcinama, koje antivakcinaši koriste.

Oko 100.000 djece u SAD-u nisu vakcinisana ni protiv jedne bolesti za koju je propisano vakcinisanje. Svjetska zdravstvena organizacija ocijenila je pokret antivakcinaša kao najveću prijetnju zdravlju u svijetu u 2019. godini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije