Ministar za zdravstvo FBiH: Roditelji, jedini pravi izbor je vakcinacija djece

J. Ć.
Ministar za zdravstvo FBiH: Roditelji, jedini pravi izbor je vakcinacija djece
U organizaciji Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH danas je održana konferencija za medije na temu Programa obavezne imunizacije stanovništva protiv zaraznih bolesti, kao i obuhvata djece obaveznom vakcinacijom u BiH.

Imunizacija je jedna od najvažnijih i najučinkovitijih javno-zdravstvenih mjera za štite zdravlja stanovništva kako u Bosni i Hercegovini tako i u cijelom svijetu, te da je uvijek aktuelna, poručeno je na pressu.

"Sve više nas zabrinjava nizak obuhvat djece obuhvaćene imunizacijom na području FBiH. Smanjenje tog obuhvata zahtijeva bolju informiranost roditelja i staratelja, nastavnog osoblja, pa čak i zdravstvenih djelatnika te građana uopće.

Kontinuirani pad obuhvata djece obveznih cjepivima koji se bilježi posljednijh godina, znači da je FBiH u ozbiljnom riziku od epidemijske pojave cjepivom preventabilnih bolesti koje kod oboljelih mogu izazvati ozbiljne komplikacije pa čak i smrtne ishode", naglasio je federalni ministar za zdravstvo Vjekoslav Mandić, istaknuvši da su cjepiva važna, jer sprečavaju nastanak bolesti. 

Mandić je poručio roditeljima i kako je jedini pravi izbor vakcinacija djece: "Apsolutno smo svjesni da u današnjem svijetu u kojem smo svakodnevno pod utjecajem hiljada informacija i dezinformacija, neprovjerenih, paušalnih, površnih i znanstveno neutemeljenih informacija o cjepivima, roditeljima nije lako donijeti odluku. Ali, podsjećamo jedina prava odluka, jedini pravi izbor je imunizacija."

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, pored ostalih aktivnosti, ima obavezu da kontrolira i evaluira provođenje obaveznog programa imunizacije na području FBiH, koji na kraju svake godine dobivaju podatke s terena o obavljenim imunizacijama.

"Najznačajniji podatak iz izvještaja je svakako podatak o cijepnom obuhvatu koji je proporcija ili udio djece koja su cijepljena od onog planiranog broja djece koja bi se trebala cijepiti. Nažalost, posljednjih godina evidentiramo smanjenje cijepnog obuhvata. Naši posljednji rezultati za 2016. godinu su, ukupno gledano, za sva cjepiva koja se koriste u našem programu negdje između 70 i 75 posto", kazao je direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar.

Naglasio je da Program obuhvata cijepljenje protiv deset bolesti čiji uzročnici nisu nestali, ali da je kvalitetnim provođenjem programa cijepljenja postignuta jako visoka imunost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije