Cjepivo najefikasniji način kod prevencije hepatitisa

Fena
Cjepivo najefikasniji način kod prevencije hepatitisa
Pixabay / Ilustracija
U zadnjih pet godina, broj oboljelih od Hepatitisa A u Federaciji BiH kretao se u rasponu od 2 do 140 slučajeva godišnje, Hepatitisa B od 60 do 118 prijavljenih slučajeva, a Hepatitisa C od 48 do 101 slučaj godišnje.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH ističu kako Hepatitis E nije registriran u BiH, a Hepatitis A je sve rjeđi, zahvaljujući boljoj higijeni.

Broj oboljelih zbog same prirode bolesti i potprijavljivanja ne odražava pravo stanje, ističu iz tog zavoda u povodu Svjetski dan hepatitisa, koji se svake godine u svijetu obilježava 28. jula, na dan koji je odabran u čast rođendana profesora B. S. Blumberga, nobelovca zaslužnog za otkriće hepatitis B virusa. 

Kada je u pitanju prevencija, iz Zavoda ističu kako je cijepljenje najbolja mjera da se smanji opća stopa infekcije, hronična infekcija i posljedice bolesti, te smanji rezervoar prirodne infekcije.

Isto tako, cjepivo je najefikasniji preporučeni način da se prevenira prijenos infekcije s majke na dijete i onda kad bolest nije prepoznata, te da se spriječi zaražavanje u obitelji od neprepoznatog kroničnog nositelja infekcije.

Kao mjera prevencije protiv hepatitisa B, u Federaciji Bosne i Hercegovine, se uspješno sprovodi cijepljenje djece protiv hepatitisa B od 1999. godine. 

Inače, cijepljenje se preporučuje za zdravstvene radnike, bolesnike na hemodijalizi, korisnike droga... 

Preporučene su  i ostale važne  mjere prevencije kao što je testiranje krvi za transfuziju, upotreba šprica i igala za jednokratnu upotrebu, sterilizacija medicinskih instrumenata, preventivna dezinfekcija, opće higijenske mjere, edukacija kroničnih nositelja virusa i članova obitelji zaraženog itd., navode iz Zavoda.  

Inače, hepatitis je upala jetre koju mogu izazvati različiti uzročnici: bakterije, virusi, alkohol, različiti toksini pa čak i lijekovi. Može biti akutni i kronični. U nekim slučajevima, akutni hepatitis prelazi u kronično stanje. Klinička slika, prognoza i terapija ovisi o uzročniku upale jetre.

Što se tiče vrsta, postoji pet glavnih tipova virusa koji uzrokuju upalu jetre: virus A  B, C, D i E. Oboljenja izazvana ovim virusima predstavljaju veliki  problem  obzirom na njihov potencijal  i teret bolesti. Ovo se osobito odnosi na virusni hepatitis tipa B i C koji mogu dovesti do razvoja kronične bolesti jetre i najčešći su uzročnici ciroze i raka jetre, ističu iz Zavoda.

Uzrok hepatitisa A i E obično je unošenje u organizam hrane ili vode kontaminirane virusom hepatitisa A i E. Hepatitis  E nije registriran u BiH, a Hepatitis A je sve rjeđi, zahvaljujući boljoj higijeni.

Hepatitis B, C i D se obično javlja nakon  kontakta s zaraženim  tjelesnim  tekućinama (krv, sperma, vaginalni sekret, i eksudat rana). Neki od najčešćih načina prijenosa tih virusa su transfuzija  kontaminirane krvi i krvnih proizvoda (u našoj zemlji se krv za transfuziju obavezno testira), invazivni medicinski postupci sa kontaminiranom medicinskom opremom, putem seksualnog  kontakta sa zaraženom osobom, od zaraženih članova obitelji i sa  zaražene majke na dijete tokom poroda.

Akutna infekcija može biti sa oskudnim simptomima ili čak biti bez simptoma, ili može uključivati simptome kao što su žutica (žuta boja kože i očiju), tamni urin, ekstremni umor, mučnina, povraćanje i bol u trbuhu.

Hepatitis B je virusna infekcija jetre koja može uzrokovati i akutnu i kroniču bolest. Virus se prenosi kontaktom s krvlju ili drugim tjelesnim tekućinama zaražene osobe. Procjenjuje se da je 240 000 000 ljudi hronični nosilac virusa, a od komplikacija hepatitisa  B (ciroze i karcinoma) u svijetu godišnje umre oko 686.000 ljudi.

Hepatitis C je također virusna infekcija jetre koja može uzrokovati i akutnu i kroniču bolest. Prenosi se putem krvi-najčešće se prenosi  putem kontaminiranih igala (kod intravenskih korisnika droga, upotrebom ili ne sterilne medicinske opreme, pogotovo igala i šprica; u nekim zemljama, HCV se prenosi putem transfuzije netestirane krvi i krvnih proizvoda, putem seksualnog kontakta i sa zaražene majke na bebu(rjeđe).

Obilježavanje Svjetskog dana hepatitisa pokrenuto je 2008. godine kao odgovor na činjenicu da o težini i posljedicama virusnih hepatitisa, nije dovoljno  razvijena svijest. Službeno je Svjetska zdravstvena organizacija potvrdila obilježavanje svjetskog dana hepatitisa u maju 2010, a 2011. je u čast američkog naučnika koji je otkrio virus Hepatitis-a B (Baruch Samuel Blumberg , rođen 28. jula 1925.), 28. jula određen, kao datum obilježavanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije