Sarajevo: Penzioneri od danas s istim kuponom u vozila GRAS-a i Centrotransa

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Penzioneri od danas s istim kuponom u vozila GRAS-a i Centrotransa
Foto: Centrotrans / Ilustracija

Adnan Šteta, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo, te predstavnici KJKP GRAS i Centrotrans – Eurolines jučer su potpisali sporazum o saglasnosti prihvatanja kupona za penzionere u svojim vozilima bez obzira da li su kuponi izdati od strane GRAS-a ili Centrotransa, ne uslovljavajući korisnike dodatnim troškovima i procedurama.

Penzioneri, koji čine gotovo polovinu svih korisnika mjesečnih kupona u KS-u – njih
oko 40.000 su prva kategorija koja će moći koristiti jedinstven kupon za oba gradska prevoznika.

Nakon ove prve etape, dogovoreno je da slijede, đaci, studenti, nezaposleni i ostale kategorije.

"Nadam se da je svima sada jasno da je ova Vlada dovoljno zrela i hrabra da u svom mandatu adresira jedno od ključnih pitanja za sve građane KS-a, a to je javni gradski prevoz. S druge strane, ovaj sporazum još jednom pokazuje da smo i Vlada koja želi da razgovara i kreira rješenja koja uzimaju u obzir sve uključene strane koliko i kad je to moguće," izjavio je Šteta nakon potpisivanja sporazuma.

Jučerašnji sporazum rezultat je uspješnih pregovora ministra Štete nakon izražene zabrinutosti dijela zaposlenika GRAS-a odlukom Vlade Kantona Sarajevo da građanima omogući izbor prevoznika uz jedinstvenu mjesečnu kartu za javni prevoz.

Ovo je prvi sporazum koji su potpisali resorno ministarstvo i dva gradska prevoznika. Radi se o privremenim mjerama do puštanja tarifnog sistema i elektronske naplate karata od 1. decembra 2019.

"Vlada KS-a i njeno resorno ministarstvo opredijeljeni su za poboljšanje stanja u javnom linijskom prevozu putnika na području KS-a i obezbjeđivanju korisnicima javnog linijskog prevoza putnika što kvalitetnije i jednostavnije usluge, a sve u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima i zaštiti javnog interesa," potcrtao je ministar, saopćeno je iz Vlade KS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije