Sarajevo: Grijanje večeras "radi" do ponoći, sutra do 23 sata

Fena
Sarajevo: Grijanje večeras "radi" do ponoći, sutra do 23 sata
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Dnevni režim zagrijavanja će biti produžen danas i sutra na području Kantona Sarajevo zbog obilježavanja pravoslavnog Božića, potvrdio je šef kabineta direktora KJKP Toplane Sarajevo Ženja Ljubuškić.

Naglasio je kako će se "danas zagrijavanje vršiti do 24 sata, a u subotu 7. januara od 6 do 23 sata".

 

“U ovom momentu ne možemo sa sigurnošću potvrditi kakav dnevni režim zagrijavanja će biti u nedjelju ili tokom sljedeće sedmice, ali Toplane će pratiti situaciju i u slučaju potrebe ćemo pravovremeno reagirati i postupiti”, naglasio je Ljubuškić.

 

Dodao je kako je "dnevni režim zagrijavanja definiran Uredbom o općim uslovima za proizvodnju, distribuciju i korištenje toplotne energije, a on podrazumijeva zagrijavanje od 6 sati ujutro do 22 sata".

 

“Projektna temperatura unutar objekta koji se nalaze na sistemu Toplana Sarajevo treba iznositi 20 stepeni celzija s mogućnošću odstupanja plus-minus jedan stepen, bez obzira na vanjsku temperaturu”, kazao je Ljubuškić.

 

Istaknuo je kako je "rad postrojenja podešen sistemom automatske regulacije i intenzitet zagrijavanje zavisi prvenstveno od vanjske temperature zraka".

 

Pri temperaturama nižim od minus osam stepeni celzija Toplane Sarajevo rade u skladu s općim tehničkim uvjetima važećim za KS, što podrazumijeva topliji režim rada u naprekidnom obliku, ali u praksi to podrazumijeva da u kotlovskim postrojenjima konstantno je u funkciji po jedan kotao, kako bi se temperatura vode u sistemu održala na takvom nivou na kojem neće doći do smrzavanja u distributivnoj mreži i unutrašnjim instalacijama centralnog grijanja”, rekao je Ljubuškić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije