Sarajevo dobija skywalk, adrenalin park i zip-line: Pogledajte gdje će biti

9
Radiosarajevo.ba
Sarajevo dobija skywalk, adrenalin park i zip-line: Pogledajte gdje će biti
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo (ilustracija)

Na Humu, na teritoriji Opštine Novo Sarajevo, planirana je izgradnja multi-funkcionalnog kompleksa za sve starosne kategorije građana. Radi se o projektu koji je predstavljen na nedavno održanom Sarajevo biznis forumu.

Sportsko-rekreativna zona Park šuma Hum s nekoliko zona trebala bi biti zanimljiva i građanima i turistima koji bi na tom lokalitetu kvalitetno provodili vrijeme, te ga koristili sa odmor i rekreaciju.

Hasan Tanović, načelnik Općine Novo Sarajevo naveo je:

Još jedna policijska akcija u u BiH: Oduzeto oko 630 grama marihuane, jedna osoba uhapšena

Još jedna policijska akcija u u BiH: Oduzeto oko 630 grama marihuane, jedna osoba uhapšena

"Planiramo da izgradimo jedan skywalk koji će biti posebna turistička atrakcija i za grad Sarajevo i za čitavu Bosnu i Hercegovinu i koji treba da ide oko ovog prostora releja i zastave. Praktično sa tog pojasa se vidi čitavo Sarajevo od Ilidže do Starog Grada".

Dženita Mesić, koordinatorica projekta rekla je kako je planirano oko 10.000 kvadrata, ne samog objekta već sa pratećim sadržajem. 

"Oko 11.000 kvadrata površine tretirano za zonu smještajnih kapaciteta i preko 50.000 kvadrata namijenjeno je za četiri tematska parka. To su adrenalin park sa zipl lajnom, zatim sportsko-rekreativni sadržaji, edukativni park koji mogu koristiti vrtići i škole. Ostala površina bi bila kroz uređene staze, zelenilo za rekreaciju i šetanje", pojasnila je Mesić.

Projekat bi finansirali Općina Novo Sarajevo i Kanton Sarajevo, uz podršku domaćih i stranih investitora.

"Glavni cilj je da se ovaj dio približi građanima i građankama, da se počne koristiti i iskorištavati i da bude jedna praktično pluća grada", poručio je Tanović.

Do sada je izrađen idejni projekat, studija izvodljivosti i ekonomske isplativosti. Sada slijedi izmjena regulacionog plana i urbanistička saglasnost, te dodatno ulaganje u putnu infrastrukturu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije