Sarajevo dobija prve 'eko otoke' - sistem za odvojeno odlaganje otpada

Sarajevo dobija prve 'eko otoke' - sistem za odvojeno odlaganje otpada
/ Primjer za eko otok
Prvi podzemni eko-otok u našoj zemlji, postavljen je na Trgu Heroja u Općini Novo Sarajevo

Zvanična primopredaja i stavljanje u funkciju, obavit će se u srijedu 7. septembra. 

Time će se ozvaničiti početak novog pristupa u postupanja sa otpadom u Kantonu Sarajevo, kakav se u svim zemljama EU-a, ali i regije razvija zadnjih dvadesetak godina.

U okviruprojekta “Razvoj primarne selekcije ambalažnog otpada iz komunalnog čvrstog otpada u Kantonu Sarajevo” koji zajednički realizuju Kanton Sarajevo – Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture, KJKP Rad Sarajevo i Ekopak – prvi ovlašteni operater sistema za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom, planirano je postavljanje pet podzemnih eko-otoka u Kantonu Sarajevo, te nabavka specijalnog vozila za pražnjenje kontejnera.

Svaki eko-otok se sastoji od po četiri podzemna kontejnera i to: 

  • plavi za odlaganje papira,
  • žuti za odlaganje plastike,
  • zeleni za odlaganje stakla, te
  • crni za odlaganje onog dijela komunalnog otpada koji nije moguće iskoristiti.

Riječ je o najsavremenijem tehničkom rješenju za odvojeno odlaganje ambalažnog otpada, kakvo se može vidjeti u velikom broju evropskih gradova, pa je zadovoljstvo da se i u Kantonu Sarajevo počinje sa ugradnjom ovih modernih kapaciteta, a zahvaljujući saradnji KJKP-a Rad i Ekopaka, ovako prikupljeni ambalažni otpad će biti pripreman i transportovan na reciklažu.

 Ekopak je izvršio nabavku vrlo kvalitetnih 20 kontejnera, Češkog proizvođača Reflex Zlínčija je vrijednost 150.000 KM. Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture će finansirati nabavku vozila u vrijednosti od 200.000 KM, a KJKP Rad Sarajevo će izvršiti građevinske radove za postavljanje ekootoka, te redovno prazniti kontejnere i prikupljeni ambalažni otpad pripremati za reciklažu.

Partneri projekta će takođe realizovati edukativne i promotivne aktivnosti usmjerene na dizanje svijesti građana o značaju odvojenog odlaganja i reciklaže ambalažnog otpada.

Očekuje se da će ceremoniji primopredaje će prisustvovati premijer KS-a Elmedin Konaković, ambasador Republike Češke u Sarajevu Jakub Skalnik, ministar komunalne privrede i infrastrukture KS-a Senad Hasanspahić, direktorica Ekopaka Amela Hrbat i direktor KJKP-a Rad Selim Babić.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije