Sarajevo: Danas referendum u općini Stari Grad

1
Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Danas referendum u općini Stari Grad
Foto: Starigrad.ba / Općina Stari Grad

Građani Općine Stari Grad Sarajevo danas, 23. jula odlučuju o opozivu općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića. Odluku o pokretanju postupka opoziva općinskog načelnika donijelo je Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo na vanrednoj sjednici održanoj 12. jula 2023. godine, te je formirana Komisija za provođenje tog postupka.

Glasanje će se provoditi na 46 biračkih mjesta od 07 do 19 sati. Prema izvodu iz Centralnog biračkog spiska, pravo glasa imat će 36.193 glasača, od toga 587 glasača je registrovano putem pošte. Također, formirana su četiri mobilna tima koji će omogućiti glasanje za 48 osoba koje ne mogu doći na redovno biračko mjesto.

Mirza Imamović, predsjednik Komisije za opoziv općinskog načelnika kazao je da će prvi preliminarni rezultati biti objavljeni najkasnije sedam sati nakon zatvaranja biračkih mjesta, odnosno nakon 19 sati.

Isak odgovorio Cvijanović: "Ženo s američke crne liste, poznata si kao političarka sklona lažima"

Isak odgovorio Cvijanović: "Ženo s američke crne liste, poznata si kao političarka sklona lažima"

"Prve rezultate očekujemo sedam sati nakon zatvaranja biračkih mjesta, potom narednog dana do 19.00 sati do kada ćemo prebrojati glasove mobilnih timova i glasanje nepotvrđenim glasačkim listićima, kao i listiće za glasanje u odsustvu. Tek nakon što stignu glasovi putem pošte i prebroje se možemo očekivati konačne rezultate referenduma. To je najkasnije 15 dana od održavanja referenduma. Komisija će najkasnije u roku od 30 dana od dana održavanja referenduma potvrditi izborne rezultate", kazao je Imamović.

Prema procjenama, provođenje postupka opoziva/referenduma koštat će između 120.000 i 150.000 KM, saopćeno je ranije iz Općine Stari Grad.

Podsjetimo, Hadžibajrić je nedavno negirao krivicu pred Općinskim sudom u Sarajevu po optužnici koja je podignuta u aprilu, a koja ga tereti da je od marta 2020. do marta 2021. godine nezakonito otpustio šest državnih službenika i namještenika u Općini Stari Grad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije