Sarajevo: Brojni nastavnici se otrovali hranom iz restorana, čekaju se nalazi

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Brojni nastavnici se otrovali hranom iz restorana, čekaju se nalazi
Facebook / Iz British Councila su naveli da prate situaciju i da čekaju inspekcijske nalaze

Nakon informacije da su se nastavnici šest sarajevskih osnovnih škola otrovali hranom iz lanč-paketa iz restorana na seminaru koji organizira British Council, u okviru programa Škola za 21. vijek, iz ove organizacije izrazili su iskrenu zabrinutost i žaljenje zbog zdravstvenog stanja učesnika koji su se požalili na stomačne tegobe.

Oni su u svom saopćenju, između ostalog, naveli da je na njihov zahtjev u toku inspekcijski pregled restorana koji je angažiran za pripremu obroka za učesnike te da mikrobiološki nalazi očekuju u ponedjeljak, 18. marta 2019. godine.

"U toku je prvi krug obuka za 278 nastavnica i nastavnika škola uključenih u program Škole za 21.vijek na osam lokacija u BiH, u Sarajevu, Livnu i u Širokom Brijegu, na kojima je učesnicima obezbijeđen obrok. Pristigle informacije sa terena ukazuju na to da se u Kantonu Sarajevo od ranih jutarnjih sati jedan broj učesnika požalio na stomačne tegobe, te da je njih 16 potražilo ljekarsku pomoć u lokalnoj ambulanti, gdje je preporučena upotreba probiotika, nakon čega je većina nastavila sa učešćem na obuci", navodi se u saopćenju British Councila.



Navedeno je još da su u kontaktu sa svim učesnicima treninga, kako bi pratili njihovo zdravstveno stanje i potrebe za podrškom, te dodali da su svim uključenim nastavnicama i nastavnicima na raspolaganju i da su im spremni pružiti svaku podršku u procesu što bržeg oporavka. 

Otrovani nastavnici su imali iste simptome - povraćanje, proliv i opću slabost

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro, na svom Facebook profilu je naveo također da je dobio veoma mnogo pritužbi od prosvjetnih radnika da su na obuci otrovani. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije