! / Sarajevo: Brojni nastavnici se otrovali hranom iz restorana, čekaju se nalazi

16. 03. 2019. u 23:08:00 Radiosarajevo.ba

Shares:6

Nakon informacije da su se nastavnici šest sarajevskih osnovnih škola otrovali hranom iz lanč-paketa iz restorana na seminaru koji organizira British Council, u okviru programa Škola za 21. vijek, iz ove organizacije izrazili su iskrenu zabrinutost i žaljenje zbog zdravstvenog stanja učesnika koji su se požalili na stomačne tegobe.

Oni su u svom saopćenju, između ostalog, naveli da je na njihov zahtjev u toku inspekcijski pregled restorana koji je angažiran za pripremu obroka za učesnike te da mikrobiološki nalazi očekuju u ponedjeljak, 18. marta 2019. godine.

"U toku je prvi krug obuka za 278 nastavnica i nastavnika škola uključenih u program Škole za 21.vijek na osam lokacija u BiH, u Sarajevu, Livnu i u Širokom Brijegu, na kojima je učesnicima obezbijeđen obrok. Pristigle informacije sa terena ukazuju na to da se u Kantonu Sarajevo od ranih jutarnjih sati jedan broj učesnika požalio na stomačne tegobe, te da je njih 16 potražilo ljekarsku pomoć u lokalnoj ambulanti, gdje je preporučena upotreba probiotika, nakon čega je većina nastavila sa učešćem na obuci", navodi se u saopćenju British Councila.Navedeno je još da su u kontaktu sa svim učesnicima treninga, kako bi pratili njihovo zdravstveno stanje i potrebe za podrškom, te dodali da su svim uključenim nastavnicama i nastavnicima na raspolaganju i da su im spremni pružiti svaku podršku u procesu što bržeg oporavka. 

Otrovani nastavnici su imali iste simptome - povraćanje, proliv i opću slabost

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro, na svom Facebook profilu je naveo također da je dobio veoma mnogo pritužbi od prosvjetnih radnika da su na obuci otrovani. 

NEMA KOMENTARA