Sarajevo / KCUS se oglasio o smrti sedmomjesečne bebe oboljele od morbila

15. 03. 2019. u 12:32:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 88

Sedmomjesečna djevojčica oboljela od morbila, sa teškim plućnim komplikacijama, jučer je umrla na Klinici za pedijatriju KCUS, saopćeno je iz ovog kliničkog centra.

! / Epidemija morbila u Sarajevu - zaraženo 65 osoba!

"Mala pacijentica bila je hospitalizirana na Pedijatrijskoj klinici KCUS tri sedmice, od čega je dvije sedmice bila na respiratoru, gdje joj je pružena intenzivna njega. Djevojčica nije bila vakcinisana (podsjećamo djeca do godinu dana ne mogu biti vakcinisana protiv morbila op.a.).

Morbili su vakcinalno preventivna bolest i žalosno je da u današnje vrijeme postoji veliki broj nevakcinisane djece", saopćili su iz KCUS-a.

Također, kako je saopćeno, u KCUS-u je trenutno hospitalizirano 12 pacijenata na Klinici za infektivne bolesti, te još jedno dijete na Pedijatrijskoj klinici KCUS, koje ima teške plućne komplikacije i koje je na respiratoru.

"Svakoga dana na Kliniku za infektivne bolesti KCUS javi se više od 10 novih pacijenata sa morbilima, što je sasvim siguran znak o pojavi epidemije. Vrlo je moguće da će epidemija u narednim danima imati intenzivniju sliku", saopćili su iz KCUS-a.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA