! / Epidemija morbila u Sarajevu - zaraženo 65 osoba!

14. 03. 2019. u 14:24:00 J. Ć.

Shares: 240

Na području Kantona Sarajevo povećan je broj oboljelih od epidemije ospica ili morbila, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba iz Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

"Situacija je ozbiljna samom činjenicom da imamo veliki broj nevakcinisanih osoba koje su u potencijalnom riziku od obolijevanja. Laboratorijsko potvrđivanje je pokazalo da je kod velikog broja oboljelih u mikrobiološkom materijalu dokazan-izolovan virus Morbila", itaknula je Aida Pitić, epidemiologinja ovog Zavoda.

Prema njenim riječima, ekipe Zavoda za Javno zdravstvo Kantona Sarajevo su svakodnevno na terenu, te provjeravaju podatke iz prijava oboljelih.

Kako doznajemo, do sada je zaraženo 65 osoba i utvrđeno je da su svi oboljeli iz skupine nevakcinisanih.

Kako doznajemo, provjerom vakcinalnog statusa kod oboljelih utvrđeno je da za samo četiri slučaja ne postoje podaci, a svi ostali oboljeli su nevakcinisani.

"O eliminaciji Morbila u populaciji se može govoriti jedino kod  postizanja vakcinisanosti od 95 posto, kada se stiče kolektivni imunitet. To znači da virus ne može kružiti u populaciji te se time štite i osobe koje iz ozbiljnih zdravstvenih razloga nisu mogle primiti vakcinu.

Sve do trenutka do kojeg ne postignemo kolektivi imunitet, imat ćemo problema sa pojavom povećanog broja oboljelih od ove vakcino-preventabilne bolesti", istaknula je Aida Pitić za portal Radiosarajevo.ba. 

O slučaju su se oglasili i iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo:

"Ministarstvo zdravstva je već početkom 2018. obavijestilo zdravstvene ustanove da je potrebno da se pojačaju promotivne aktivnosti u koje treba da se uključe svi zdravstveni radnici, a posebno oni koji su direktno uključeni u program imunizacije, sa ciljem upoznavanja roditelja i javnosti o važnosti vakcinacije u sprečavanju zaraznih bolesti.

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo poziva roditelje koji nisu ispoštovali Program obavezne imunizacije da vakcinišu svoju djecu, sa ciljem postizanja poboljšanja imunizacionog statusa djece i u konačnici poboljšanja kolektivnog imuniteta.

Napominjemo da je, u skladu sa zakonskim propisima, zaštita od zaraznih bolesti dužnost jedinica lokalne samouprave - općina, kantona i Federacije, zdravstvenih ustanova, nosioca privatne prakse, privrednih društava i drugih pravnih i fizičkih lica, te su promotivne aktivnosti o značaju imunizacije zajednička društvena odgovornost."

Ospice, male boginje ili morbili su vrlo zarazna bolest uzrokovana virusom ospica (morbili virus) iz porodice Paramyxoviridae. Sam virus u organizam ulazi preko disajnih puteva, kapljičnim putem iz nosa, usta ili grla zaražene osobe. Nakon sedam do 14 dana od izloženosti virusu dolazi do pojave prvih simptoma u vidu povišene temperature, malaksalosti, gubitka apetita te simptoma kao što su hunjavica, kašalj poput laveža psa i grlobolja.

Nerijetko se javlja i upala očne spojnice (konjunktivitis), a u krvnoj slici karakterističan je smanjen broj leukocita. Tek četvrtog ili petog dana bolesti dolazi do pojave karakterističnog osipa, što je svojstveno upravo za ospice. On se tipično pojavljuje prvo iza ušiju i na čelu, a tokom sljedeća dva ili tri dana zahvata redom lice, vrat, trup i ekstremitete.

Osip je pjegast i sitno crven, nakon njegovog izbijanja temperatura se obično spušta na normalu. U početnom stadijumu bolesti specifična je pojava Koplikovog enantema (crvena mrlja kao sočivo) koji se javlja i prije osipa.

U osipnom stadijumu javlja se serozna sekrecija iz nosa i očiju, što se u medicini zove "plačna maska" – što je, takođe, specifično za morbile. Osip nestaje istim redom kojim se i pojavio. Nakon povlačenja osipa, ostaju mrlje koje se perutaju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA