Sarajevo: Besplatne stomatološke usluge za djecu s poteškoćama u razvoju

H. A.
Sarajevo: Besplatne stomatološke usluge za djecu s poteškoćama u razvoju
Pixabay / Ilustracija
Na sarajevskom Stomatološkom fakultetu sa klinikama od 1. novembra pružaju se oralno-hirurške i stomatološke usluge i za djecu s poteškoćama u razvoju.

Na zvaničnoj stranici ovog sarajevskog fakulteta stoji obavještenje za roditelje / staratelje djece s poteškoćama u razvoju.

Naime, roditelji/staratelji se trebaju javiti na Stomatološki fakultet sa klinikama, glavnoj sestri Stomatološkog fakulteta, radi dobivanja uputstva vezano za pružanje oralno-hirurških i stomatoloških usluga u općoj anesteziji. Informacije se mogu dobiti i na kontakt telefon 033 214-249.

Svi pacijenti prije dolaska na tretman sanacije zuba u općoj anesteziji moraju imati sljedeće nalaze:

1. Krvna slika – hemogram
2. ŠUK
3. Urea
4. Minerali
5. Transaminaze
6. Urin
7. APTT, PV, INR, broj TR, VK
8. EKG
9. Ortopan ili 3DCBCT
10. Krvna grupa

Na osnovu ovih nalaza, kao i na osnovu anamneze i detaljnog fizikalnog pregleda, ljekar koji vodi osnovno oboljenje (pedijatar, kardiolog, internista) daje mišljenje da li se stomatološka intervencija može obaviti pod općom anestezijom ili je potrebna dodatna priprema.

"Saglasnost mora biti u pisanoj formi, ovjerena faksimilom. Obavezno, u sklopu mišljenja mora pisati dijagnoza osnovne bolesti. Sa navedenim nalazima i mišljenjem ljekara, roditelj/staratelj djeteta odlazi na 7.sprat centralnog medicinskog bloka Klinika za anesteziju UKCS, gdje dežurni anesteziolog na osnovu nalaza i pregleda pacijenta daje definitivnu saglasnost za zahvat u općoj anesteziji", kažu sa Stomatološkog fakulteta.

Nakon dobijanja potrebnih saglasnosti roditelj/staratelj pacijenta se javlja na Stomatološki fakultet sa klinikama, glavnoj stomatološkoj sestri Stomatološkog fakulteta, gdje se zakazuje termin za stomatološku intervenciju u opštoj anesteziji.

Obrasce za pružanje usluga možete preuzeti OVDJE.

Stomatološki fakultet sa klinikama - Sarajevo: Besplatne stomatološke usluge za djecu sa poteškoćama u razvoju

Stomatološki fakultet sa klinikama

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije