Unsko-sanski kanton: Otvaraju se Centri za podršku djeci s poteškoćama u razvoju

Radiosarajevo.ba
Unsko-sanski kanton: Otvaraju se Centri za podršku djeci s poteškoćama u razvoju
/ Foto: Save the Children
Više od hiljadu djece s poteškoćama u razvoju iz Unsko-sanskog kantona imat će mogućnost da koriste usluge dva Centra za razvoj inkluzivnih praksi u Cazinu i Bihaću.

Centri će biti otvoreni u sklopu realizacije projekta "Servisi u zajednici za djecu s poteškoćama u razvoju u Unsko-sanskom kantonu".

Prvi korak ka ostvarenju ovog cilja je potpisivanje Memoranduma o saradnji između 11 nadležnih institucija vlasti Unsko-sanskog kantona i međunarodne nevladine organizacije Save the Children, a koje će biti upriličeno u srijedu, 3. augusta u Bihaću.

U centrima će djeca s poteškoćama u razvoju imati priliku dobiti sveobuhvatne terapeutske usluge, kao dio podrške njihovom redovnom obrazovanju. Svaki centar će imati i stručni mobilni tim koji će zajedno s nastavnim osobljem u redovnim školama raditi na poboljšanju inkluzivnih praksi.

U naredne tri godine će se kroz Projekt intenzivno raditi na opremanju i adaptaciji prostora, angažiranju i profesionalnom usavršavanju osoblja, pružanju visokokvalitetnih usluga za djecu i njihove porodice, kao i jačanju svijesti šire zajednice o važnosti inkluzije djece s poteškoćama u društvo.

Projekt predstavlja značajan doprinos uslugama djeci s poteškoćama jer će Centri pružati visokokvalitetne usluge koje trenutno nisu dostupne većini djece s poteškoćama u Bosni i Hercegovini. Također, Projekt je dio šire regionalne inicijative organizacije Save the Children, te se realizira i u Gruziji, Armeniji, Albaniji i Kosovu.

Projekt će se realizirati u partnerstvu s Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Unsko-sanskog kantona, Ministarstvom za zdravstvo, rad i socijalnu politiku Unsko-sanskog kantona, Zavodom zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona, Gradom Bihać, te općinama Cazin, Bužim, Bosanski Petrovac, Ključ, Sanski Most, Velika Kladuša i Bosanska Krupa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije