Čudo je da se u Sarajevu zbog glodara dosad nije pojavila neka bolest

Radiosarajevo.ba
Čudo je da se u Sarajevu zbog glodara dosad nije pojavila neka bolest
Vlada KS-a / Ilustracija
Neprovođenje sistematske deratizacije u Kantonu Sarajevo, kojom se broj glodara održava na prihvatljivom nivou, prema tvrdnji stručnjaka epidemiologa, predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje stanovništva.

Stručnjaci tvrde, imajući u vidu period koliko nije rađena deratizacija u Kantonu Sarajevo, da je sretna okolnost da se nije pojavila neka od bolesti koju ovi glodari prenose.

Ako bi se među glodarima raširila hemoragična groznica, veliki broj građana KS-a bio bi izložen ovoj vrlo teškoj bolesti s mogućim smrtnim ishodom i čestim zatajenjem bubrega.

Pojava leptospiroze u Rudniku uglja Zenica prije desetak godina, u kojem se nije provodila deratizacija, rezultirala je desetinama oboljelih i jednim umrlim rudarom.

Upravo redovno provođenje sistematske deratizacije štiti stanovništvo od mnogih zaraznih bolesti.

Vlada Kantona Sarajevo je u tekućoj godini nekoliko puta raspisivala tender za sistematsku deratizaciju. Međutim, kompanija Sanitacija svaki put je poništila rezultate tendera žalbom, i to zato što prvi put nakon mnogo godina ova kompanija nije dobila navedene tendere, kažu iz kompanije Zdrava sredina

Razlog tome je, kako Zdrava sredina navodi u saopćenju, što su imali i imaju daleko najskuplju ponudu, čak duplo skuplju od izabrane kompanije. Prethodnih godina, Sanitacija je definirala cijene na vrlo visokom nivou jer su imali poziciju monopoliste na tržištu.

Ako ništa drugo, navode u Zdravoj sredini, žalbe na rezultate tendera ovakvog tipa bi se morale rješavati po hitnom postupku uz osiguravanje provođenja nabavke usluge u planiranom periodu.

"Vjerujemo da u nadležnim tijelima postoje kompetentni ljudi koji mogu vrlo brzo utvrditi osnovanost žalbe određene kompanije, odnosno kompetentnost i kvalitet usluga druge kompanije. Želimo da vjerujemo da Vlada i Skupština Kantona Sarajevo imaju hrabrosti i odlučnosti da poduzmu sve što je potrebno kako bi zaštitili zdravlje građana koji su im dali svoje povjerenje", navedeno je u saopćenju kompanije Zdrava sredina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije