Najezda miševa u Sarajevu: Niko nije nadležan za čišćenje grada

S. Dž.
Najezda miševa u Sarajevu: Niko nije nadležan za čišćenje grada
Pixabay / Ilustracija
U sarajevskom naselju Čengić Vila građani Sarajeva zabilježili su u noćnim satima najezdu miševa.

Strašni prizor uznemirio je građane koji su redakciji portala Radiosarajevo.ba poslali video na kojem se vide miševi kako se u velikom broju kreću u blizini tzv. zgrade 'stometarke'.

Kako bi se istrijebili miševi iz Kantona Sarajevo i spriječilo širenje zaraznih bolesti koje mogu nastati njihovom pojavom, nužno je obaviti deratizaciju. Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo svake godine izdaje tender i angažira privatne firme za dezinfekciju i deratizaciju.

Provjerili smo da li je ove godine izvršena deratizacija u Kantonu Sarajevo, te smo dobili informacije da ove godine još uvijek nije urađena dezinfekcija i deratizacija i da je tender na čekanju.

Ove informacije potvrdio je za Radiosarajevo.ba Fahrudin Pašagić, direktor Društva za sanitarnu i ekološku zaštitu Sanitacija d.o.o. koja je prethodnih godina bila zadužena za deratizaciju u KS-u.

Kako nam je naveo Pašagić, njegova firma uložila je žalbu na tender zbog brojnih propusta.

Naime, Stručna služba za zajedničke poslove Kantona Sarajevo i Ministarstvo zdravstva KS-a na tenderu nisu tražili struku, već je jedini kriterij za izbor deratizera bila niska cijena i način plaćanja, stoga je izabrana firma iz Vlasenica koja među zaposlenim ima ukupno četiri radnika i koja je udružena sa drugom firmom iz Sarajeva.

Direktor firme Sanitacija d.o.o., inače epidemiolog po struci, uložio je žalbu jer smatra da u Kantonu Sarajevu ne misle na građane, već im je jedina namjera da uštede; te navodi da u komisiji nisu imali nijednog epidemiologa ili člana higijenske službe, odnosno nikog iz struke i sa iskustvom.

Kao epidemiolog Pašagić navodi da se ne smije štediti na sredstvima i načinima deratizacije i dezinfekcije zbog brojnih posljedica koje glodari mogu ostaviti na zdravlje građana i zbog kancerogenih otrova.

Pašagić se boji da će procedura oko žalbe i ponovnog raspisivanja tendera zbog brojnih procedura u Kantonu Sarajevo potrajati i nekoliko mjeseci.

Iz press službe Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća 'Rad' naveli su za Radiosarajevo.ba da se građani nisu prethodnih dana žalili na najezdu glodara, ali da ova firma svakako nije zadužena za deratizaciju već za uklanjanje leševa ili ostataka leševa ovih glodara.

Pozvali smo Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo koji su nam naveli da oni bili nadležni za deratizaciju, te su nas uputili na adresu i kontakt u Ministarstvo zdravstva od kojih također nismo dobili odgovor ko je nadležan niti koje se aktivnosti provode kako bi se ovi problemi riješili. I u Ministarstvu zdravstva KS-a uputili su nas na Službu za zajedničke poslove KS-a u kojoj su također naveli da to nije njihova nadležnost te nas proslijedili na Press službu Kantona Sarajevo. Iz Press službe Kantona Sarajevo ljubazno su uputili naš upit Ministarstvu zdravstva KS-a koji su nas ponovo uputili na Službu za zajedničke poslove KS-a. Dakle, sve u krug se prebacuje nadležnost za deratizaciju u Kantonu Sarajevo.

Na osnovu ovih informacija da se zaključiti da u Sarajevu niko nije nadležan za održavanje higijene Kantona Sarajevo koji je očito jako prljav jer je privukao veliki broj glodara u jedno od sarajevskih naselja.

Podsjećamo, građani Sarajeva proteklog mjeseca žalili su se i na najezdu zmija koja je također svrstana u istu kategoriju štetočina. Za taj problem također nije otkriveno ko je odgovoran i ko poduzima mjere kako bi se riješili problemi pojave zmija na području Kantona Sarajevo, što pokazuje da nadležnima nisu važni građani Sarajeva i da o čistoći grada ipak niko ne vodi računa.

Pogledajte video kojeg nam je poslala čitateljka Amila Papić...

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije