Šabić i Hubijar: Ovako je izgledao kriminal u TZ KS dok je Muzur bio predsjednik

Fena
Šabić i Hubijar: Ovako je izgledao kriminal u TZ KS dok je Muzur bio predsjednik
Foto: AA / Midhat Hubijar
Ministar privrede KS Muharem Šabić kazao je danas da je revizija materijalno-finansijskog poslovanja Turističke zajednice KS (TZ KS) pokazala brojne nepravilnosti vezane za prošlu upravu TZKS.

Nakon što je sa pozicije predsjednika TZ KS smijenjen Nermin Muzur, a zatim osnovano povjerenstvo u TZ KS, urađena je revizija materijalno-finansijskog poslovanja za šta je angažirana renomirana svjetska kompanija iz te oblasti - Deloitte.

Šabić je kazao da su revizori utvrdili da postoji čitav niz kršenja zakona o poslovanju, turizmu, javnim nabavkama, kao i netransparetno trošenje.

Stopa rasta u turizmu u KS je 20 posto i da bi se taj trend nastavio, kako je je naglasio, TZ KS mora biti na visini zadataka.

"Sredstva od turizma prikupljaju se po dva osnova - boravišna taksa i članarina. Članarina zavisno od pravnog statusa iznosi 0,05 posto od prihoda pravnih lica i 0,025 posto za fizička lica koja imaju direktne koristi od turizma. U Zakonu u turizmu KS ključno je da 70 posto prikupljenih sredstva mora ići u projkete u turizmu", istakao je Šabić na pres-konferenciji održanoj u TZ KS.

Naveo je da su od prošlog menadžmenta TZ krajem prošle godine očekivali novi finansijski plan za 2018., te da su dobili uopšten materijal koji nije urađen po odgovarajućoj metodologiji. Šabić je kazao da je TZ nastavila da radi po inerciji, a da bi se njeno poslovanje dovelo u zakonske okvire pokrenut je postupak upravnog nadzora, a nakon toga se ministar privrede obratio i budžetskoj inspekciji.

"Vidjelo se da je TZ ušla u jednu fazu kada moramo reagovati i Vlada KS se odlučila na prijedlog Ministarstva privrede da u TZ uvede povjerenstvo",  podsjetio je Šabić.

Ono što je posebno zabinjavajuće, kako je dodao, jeste da ni taj finansijski plan iz novembra, nije bio ispoštovan, prije svega da 70 posto sredstava ide u projekte iz turističke privrede.

"Svi dokumenti idu na Vladu KS i mislim da će Vlada donijeti zaključak da se dostave Tužilaštvu KS na dalje postupanje, a te indikacije je napisala revizorska kuća", dodao je Šabić.

Predsjednik Turističke zajednice KS Midhat Hubijar je naveo da je revizorski izvještaj uradila poznata, revizorska kuća Deloitte.

"Jedna u nizu vrlo bitnih činjenica koja govori o kakvom se kriminalu radilo u TZ KS jeste da je uprava na čelu sa Nerminom Muzurom za period od 1. januara do 13. juna ove godine prikazala prihod od 107.899 KM. Kontrolom revizorske kuće utvrđeno je da je u ovom periodu ostvaren ukupan prihod od 1.454.811 KM, odnosno da razlika prihoda od 1.346.912 KM nije uopšte prikazana, tj da je skrivena – izjavio je Hubijar

On je pozvao Tužilaštvo KS-a da utvrdi kako je nestalo iz evidencije 1.346.912 KM, ko su odgovorne osobe i sa kojim ciljem je to urađeno.

Naveo je da je revizorskim izvještajem utvrđeno da su u TZ KS za 17 mjeseci ukupni troškovi službenih putovanja iznosili 608.000 KM.

"Dnevnice i smještaj za predsjednika TZ KS-a Nermina Muzura i direktora Ureda za podršku Faruka Čaluka iznosili su 70.000 KM. Ovdje nisu uračunate plate za navedeni period koje su iznosile 104.750 KM. Dakle, ukupan iznos koji su oni uzeli iz TZ KS-a iznosio je 174.750 KM. Sve je to utvrđeno revizorskim izvještajem", naveo je, između ostalog, Hubijar.

U izvještaju revizorske kuće je navedeno da Turistička zajednica KS u 2017. godini nije provodila postupak javnih nabavki u skladu sa zakonom o javnim nabavkama, te da TZ KS nije imala čak ni plan javnih nabavki za ovaj period, rečeno je na pres-konferenciji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije