Vlada Kantona prihvatila inicijativu sarajevskih policajaca

Radiosarajevo.ba
Vlada Kantona prihvatila inicijativu sarajevskih policajaca
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Vlada Kantona Sarajevo, na prijedlog premijera Adema Zolja, prihvatila je danas inicijativu Sindikata policijskih službenika KS vezanu za uređenje pitanja penzionisanja pripadnika policije, kao i prava na ostvarivanje njihovog posebnog staža,

Odredbama ovih vladinih amandmana, između ostalog, u Zakonu o policijskim službenicima KS, definisano je da oni imaju pravo na penziju pod uslovom da su u kontinuitetu bez prekida, imali najmanje 15 godina staža, te da su u vrijeme sticanja prava na penziju obavljali posao policijskog službenika.

Koeficijent za ostvarivanje prava na penziju utvrdit će se na osnovu pet godišnjih plaća ostvarenih u svojstvu policijskog službenika, a koji su za njega najpovoljniji. Ovo se odnosi i na policijskog službenika koji usljed zadobijenih povreda na radu, uzrokovanih neposrednim izvršenjem svog posla i zadatka, bude proglašen invalidom prve kategorije.

Poseban staž iz Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u jednostrukom trajanju uračunava se u staž osiguranja za policijskog službenika samo uz pismenu saglasnost lica na kojeg se ona i odnosi.

Vladini amandmani postaju sastavni dio Prijedloga Zakona o policijskim službenicima Kantona
Sarajevo, o kojem će zastupnici raspravljati na sutrašnjoj sjednici Skupštine KS, saopćeno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije