Sa sarajevskih ulica uklonjeno 2.420 nepropisno parkiranih vozila

Fena
Sa sarajevskih ulica uklonjeno 2.420 nepropisno parkiranih vozila
/ Fena
Prema evidenciji koja se odnosi na aktiviranje službe "pauk" uz asistenciju Ministarstva za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo, KJKP "Rad" je sa sarajevskih ulica uklonio 2.420 nepropisno parkiranih vozila u 2016. godini.

Broj uklonjenih vozila na osnovu asistencije kontrolora parkinga - redara, zbog neplaćenog parkinga, je 502 vozila, potvrdio je Feni glasnogovornik KJKP Rad Mirza Ramić.

Prema njegovim riječima, prema svim drugim zahtjevima za uklanjanje vozila od MUP-a KS-a, Tužilaštva KS-a, Tužilaštva BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i drugih, premješteno je 50 vozila.

"Također, po zahtjevu MUP-a KS-a prilikom dolaska stranih delegacija i zbog drugih dešavanja u gradu (sportskih, kulturnih i hitnih građevinskih radova) 33 vozila su premještana bez naplate", istaknuo je.

Ramić ističe da prema Uredbi o načinu naplate parkiranja u KS-u i Odluci o sigurnosti i organizaciji prometa, služba "pauk" pri KJKP Rad se angažira uz asistenciju MUP-a KS-a u slučajevima kada korisnik parkira vozilo koje nije registrirano ili nema registarskih oznaka, u slučajevima ostavljanja neispravnog ili havarisanog vozila i zbog dotrajalosti neupotrebljivih vozila ili vozila koja nemaju vlastiti pogon.

"Pauk se angažira i u slučajevima zauzimanja parking-mjesta putem ograđivanja (rampe, ograde i razni predmeti koji fizički ometaju parkiranje), neovlaštenog zaustavljanja i parkiranja na rezerviranim parking-mjestima, zaustavljanja i parkiranja vozila uzastopno dva sata na parking-mjestu bez valjane parking-karte, ako svojim položajem parkiranja vozilo zauzima više parking-mjesta", kazao je Ramić.

Dodaje da će vozilo u slučaju zaustavljanja ili parkiranja na javnim prometnim površinama namijenjenim za kretanje i zadržavanje pješaka gdje to nije dozvoljeno, biti uklonjeno ili premješteno na drugo mjesto o trošku vlasnika ili korisnika vozila po nalogu ovlaštenog službenika MUP-a KS-a.

Uklonjena vozila deponiraju se na nadvožnjaku Ciglane u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije