Rješenje za saobraćajne gužve: Uskoro izgradnja kružnog toka na Šipu

N. K.
Rješenje za saobraćajne gužve: Uskoro izgradnja kružnog toka na Šipu
Wikipedia / Ilustracija
U bliskoj budućnosti, tačnije još početkom oktobra ove godine trebali bi početi radovi na izgradnji nove saobraćajne infrastrukture na ulazu u Sarajevo.

Prema najavama, riječ je o izgradnji kružnog  toka na Šipu, što bi uveliko utjecalo na rješavanje dugogodišnjih problema saobraćajnih gužvi na ulazu u glavni bh. grad.

Također, planom izgradnje primarnih gradskih saobraćajnica kao prioritetni projekti Ministarstva za saobraćaj za period 2017. - 2019. godina utvrđeni su I transverzala, XII transverzala i Južna longitudinala.

S obzirom na to da je ukupna procijenjena vrijednost projekta I transverzale veća od 300 miliona KM, predviđena je realizacija projekta u tri dionice: I dionica Kranjčevićeva – Bare, II dionica Bare – tunel Kobilja Glava – Hotonj i III dionica Hotonj – Jošanica.

"Izgradnjom I transverzale koja je projektirana od Kranjčevićeve ulice preko Bara do Hotonja, odnosno do granice s općinom Vogošća, ukupne dužine oko 3,5 kilometra, riješio bi se problem saobraćajnih gužvi na ulazu u Sarajevo“, pojašnjava za Radiosarajevo.ba Mustafa Resić, savjetnik načelnika Općine Centar za investicije.

Kako ističe, još ove godine treba se krenuti u realizaciju izgradnje kružnog toka na Šipu koji će biti dijelom I transverzale.

"Nakon provođenja tenderskih procedura, očekujemo da bi izvođači mogli započeti s radovima krajem septembra, odnosno početkom oktobra ove godine. Kružni tok Šip će rasterititi saobraćaj na ulazu u Sarajevu i prema našim projektnim planovima poboljšat će cirkulaciju automobila, na osnovu kojih će se uveliko smanjiti gužve koje su prisutne na ovoj relaciji puta za glavni bh. grad“ dodaje Resić.

U prvoj fazi realizacije ovoga projekta Kanton Sarajevo je osigurao 25 miliona KM za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

U Općini Centar smatraju da izgradnju kružnih tokova na postojećoj magistralnoj cesti moraju zajedno rješavati s Općinom Vogošća kako bi ovaj projekt dao željeni rezultat, odnosno smanjenje saobraćajnih gužvi posebno u jutarnjim i poslijepodnevnim satima.

"Općinska služba za imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina je već završila postupak parcelacije koju je provela u katastarskim knjigama. Prilikom izgradnje novog kružnog toka kretanje pješaka će biti adekvatno tehnički riješeno. Općina Centar je finansirala izradu idejnog i glavnog projekta kružnog toka na Šipu", kazao je Resić.

Općine Centar i Vogošća su izdale urbanističke saglasnosti za izgradnju dijela Prve transverzale. Urbanistička saglasnost Općine Centar obuhvata pojas od Kranjčevićeve ulice preko Bara do Hotonja odnosno do granice s Općinom Vogošća, ukupne dužine oko 3,5 kilometra.

Prema proračunima, izgradnja dijela Prve transverzale na dionici od Kranjčevićeve ulice do Hotonja koštat će više od 215 miliona KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije